Kort om projektet
- 60 boliger i Lisbjerg
- I alt 5467 kvadratmeter etageareal
- Entreprisesum: 75 millioner kroner
- Aflevering: April 2023
- Bygherre: Lejerbo
- Bygherrerådgiver: Pluskontoret og GXN/3XN
- Totalentreprenør: Torntoft & Mortensen A/S
- Arkitekt: Rum
- Ingeniør: Sweco
Det blev et hold bestående af blandt andre Torntoft & Mortensen, Rum og Sweco, der skal sikre, at landets første cirkulære, almene boliger skyder op som planlagt i Lisbjerg nær Aarhus.
Det skriver bygherren, det almene boligselskab Lejerbo, i en pressemeddelelse. Projektet, der er udbudt i totalentreprise omfatter 60 boliger på samlet 5467 kvadratmeter til en samlet entreprisesum på 75 millioner kroner. Om alt går vel, er der aflevering i april 2023. Administrerende direktør hos Torntoft & Mortensen Torben Bloch Nielsen glæder sig til at komme i gang.
– Circle House er et banebrydende og ambitiøst projekt, som vi er utroligt glade for og stolte af at være en del af. Det er en enestående mulighed for at være med til at bane vejen for mere cirkulært byggeri, siger han.
Udviklingen af Circle House-projektet er støttet af Realdania og MUDP og har involveret over 60 virksomheder fra hele byggeriets værdikæde.
Innovative løsninger
Circle House bygger på konceptet design for adskillelse, det vil sige, at bygningens dele kan skilles ad og genbruges. Torntoft & Mortensen, Rum og Sweco har i deres tilgang til projektet blandt andet præsenteret innovative forslag, der ifølge bedømmelsesudvalget tilfører ekstra værdi til projektet.
– Design for adskillelse er en vigtig forudsætning for cirkulær økonomi i byggeriet, hvor materialer i højere grad forbliver i værdikæden og genbruges. Det betyder konkret, at vi i projektet arbejder med at udfordre den måde, vi traditionelt bygger på, ved allerede fra start at designe byggerierne til fremtidig adskillelse. Potentialet er, at vi senere hen både kan genbruge og genanvende, ligesom vi har muligheden for løbende at ændre og tilpasse byggeriet til nye behov, siger Christian Corydon, chef for Byggeri Østjylland i Sweco.
Teamet har eksempelvis udfordret det konstruktive system ved at introducere en betonramme, der reducerer brugen af beton til et minimum og derved forbedrer byggeriets CO2-aftryk samt sikrer en nem genbygning og lang levetid.
Af bedømmelsesrapporten fremgår det også, at projektløsningen tilfører et interessant perspektiv i forhold til øget viden om forskellige konstruktionsdetaljer – og dermed øget praktisk viden og erfaring om design for adskillelse.
Fra demonstration til realisering
Forud for udbuddet i totalentreprise er der foregået et stort udviklingsarbejder, der blandt andet har indbefattet udarbejdelse af det første cirkulære udbudsmateriale, udarbejdelse og definitionen af nye standarder, den første lokalplan, der stiller krav om design for adskillelse, anvendelse af materialepas, afholdelse af workshops og foredrag og opført et demonstrationsprojekt, der testertestede de bagvedliggende tanker i praksis og der er indsamlet erfaringer fra hele branchen.
– Nu bliver cirkulært byggeri endelig virkelighed. Det er et stort og vigtigt skridt at få realiseret vores tanker og ideer om en cirkulær byggepraksis. Det er nu noget alle kan komme ud at opleve, nogen kommer til at bo i det, og vi kan som branche lære endnu mere om, hvordan cirkulært byggeri fungerer i mødet med dagligdagen. Circle House er resultatet af en branche, der har løftet i flok, for at give deres bud på fremtidens byggepraksis – det gør mig stolt, udtaler arkitekt Casper Østergaard Christensen, GXN.