En undersøgelse fra ejendomsmæglerkæden Home har tidligere vist, at boligkøbere i snit investerer over 200.000 kr. i boligen i forbindelse med overtagelse og indflytning. Nu har analysevirksomheden YouGov på vegne af Home spurgt 1.200 boligejere om, hvilke energiforbedringer de har eller har planer om at foretage.
I top ligger udskiftning af olie- eller naturgasfyr med en anden varmekilde – f.eks. luft til vand varmepumpe sammen med udskiftning af gamle vinduer til nye energiruder. 13 % af boligejerne svarer, at de har været i gang med eller har planer om at skifte til anden varmekilde eller nye vinduer.
Til sammenligning har 8 % har isoleret tag eller loft eller har planer om det.
Alle tre typer energiforbedringer er fornuftige steder at sætte ind, lyder det fra Energihjem.dk:
– Udskiftning af varmekilder, nye vinduer og ekstra isolering er alle energirenoveringer, som boligejerne får stor glæde af. Energirenoveringer som disse kan ofte have en positiv indvirkning på varmeregningen – og samtidig øge komforten i boligen, slår kommunikationschef Maria Carlsen fast.
Læs også: Ældre boligejere har mere tid og flere penge: Prioriterer bæredygtighed højest
Også i forhold til et eventuelt salg af boligen er det yderst fornuftige investeringer.
– Det er forbedringer, der gør boligen mere attraktiv for køberne, og som ofte vil medføre et bedre energimærke – noget som både køberne og deres bankrådgiver lægger vægt på, siger boligmarkedsanalytiker Henrik Hauthorn Jensen fra Home.
Mere energiforbedring i hovedstaden
Undersøgelsen, der er foretaget i oktober, viser også, at det især er i hovedstaden, boligejerne energirenoverer – og at det er de unge, der går forrest. Undersøgelsen viser at:
– Især boligejerne i hovedstaden har udskiftet gas- eller oliefyret med anden varmekilde eller har planer om det. Særligt boligejerne i de københavnske omegnskommuner søger en anden varmekilde.
– Flest af de yngre boligejere har været i gang med/har planer om energiforbedringer. F.eks. er det 30 % af boligejerne under 30 år, der svarer, at de har eller vil udskifte gas-/oliefyret. Til sammenligning er det kun 9 % af boligejerne over 60 år. Gennemsnittet for alle aldersgrupper ligger på 13 %.
Læs også: Energirenoveringer udebliver – trods frygt for høje energipriser
– Isolering af ydervæggene er mere populært blandt de yngre boligejere end de øvrige. 15 % har haft/har fokus på lunere ydervægge, mens det kun er 6 % på tværs af aldersgrupperne.
Ifølge svarene i undersøgelsen er de tårnhøje energipriser fra 2022 så småt gået i glemmebogen. Således har ca. 60 % ikke foretaget forbedringer eller har planer om at energiforbedre som følge af de stigende energipriser, der siden er aftaget igen.