Ørestad Kirke
- Projekt: Ny sognekirke
- Sted: Ørestad, København, Danmark
- Årstal: 2022-2026
- Størrelse: 2100 m2
- Bygherre: Islands Brygges Sogn
- Bæredygtighed: DGNB Guld
- Arkitekt: Henning Larsen
- Landskab: Henning Larsen
- Ingeniør: Rambøll
- Borgerinddragelse: Platant
Der bliver ikke bygget mange nye kirker i Danmark, men i 2026 indvies den første egentlige kirke i den hastigt bebyggede københavnske bydel Ørestad, der om få år forventes at huse 31.000 indbyggere. Bag vinderforslag står Henning Larsen, der har benyttet træ og træspån på facaden som en hyldest til naturen på den nærliggende Amager Fælled.
– Hensigten er at skabe en kirke, der kan påkalde sig opmærksomhed og samtidig er uberørt af byens travlhed; fyldt med rum til både stille refleksion og til fællesskabet. At bygge i træ og udnytte lysets kraft var den oplagte løsning for både klimaet, for området og for fællesskabet, siger tegnestuens market director Denmark, Eva Ravnborg.
Henning Larsen kommer med årtiers erfaring i at designe kirker og religiøse bygninger i Danmark, herunder senest Højvangen Kirke, der åbner i 2024, Herlev Hospitals Center for Fordybelse og Tro fra 2019, samt Enghøj Kirke fra 1994 og Fælleskrematoriet Sjælland og Lolland-Falster fra 2013.
Vinderforslaget er udarbejdet i samarbejde med Platant og Rambøll.
Som at stå under en trækrone
Henning Larsens design til Ørestad Kirke fremmaner fornemmelsen af at stå under en trækrone i en skov, hvor lyset filtres af træernes kroner. Kirkerummet er badet i diffust lys ovenfra og åbner udsigten til himlen. Som i en lysning i skoven brydes lyset på forskellige måder i løbet af dagen og året.
Kirkens facade er ru som bark på et træ og ændrer karakter alt efter årstiden og over tid.
Kirken er forbundet med sine omgivelser af en gennemgående teglstensbelægning, der refererer til nedfaldne blade, og gulvet rejser sig til bænke, siddenicher, podier og siddepladser – stier fra både byen og fra Fælleden fører direkte ind i kirken.
– Vi har store forventninger til, at den nye kirke bliver et samlingspunkt for både sognet og lokalsamfundet i Ørestad. Det har været vores mål at skabe en bæredygtig kirke, der er helt sin egen og bidrager til Ørestads tradition for at eksperimentere med det byggede miljø, siger Nina la Cour Sell, der er partner og design director hos Henning Larsen.
Facaden vendt på vrangen
At designe en ny kirke giver mulighed for at integrere moderne begreber som social bæredygtighed, og lokalbefolkningens ønsker har været med til at påvirke kirkens funktioner.
Ud over et fleksibelt kirkerum, der kan tilpasses til gudstjenester og forskellige ceremonier, rummer kirken også et kapel, en afskærmet gårdhave, et kirkekontor og uformelle kulturrum, der kan bruges til fællesspisning, koncerter, yoga, dans eller foredrag.
Kirkens facade er vendt på vrangen og aktiveres på alle sider af en urban reol, der rummer siddenicher til spil, en bogbyttecentral, en vandpost og insekthoteller.
Med inspiration fra klosterhaver ligger den indre gårdhave beskyttet af kirkens bygning, men lader lyset falde ovenfra. De skyggefulde hjørner giver plads til en have, hvor besøgende kan sidde til stille refleksion.
Landskabet består af græsser, stauder og træer inspireret af den nærliggende Amager Fælled.
Stemning og funktionalitet
Både fagdommere og medlemmer af Islands Brygge Menighedsråd valgte enstemmigt Henning Larsen som vinder af kirkekonkurrencen.
– Det er vigtigt for os at få en kirkebygning, der kan være ramme om det hele og samtidig har alt det, en kirke skal have af både stemning og funktionalitet. Og vi vil rigtig gerne have, at kirken bliver en aktiv del af Ørestad, siger formand for Islands Brygges Sogns Menigshedsråd, Jens Nielsen, der forventer, at kirken vil være en bygning, man husker, når først man har set den.
Også kirkens præster, Rikke Weissfeld og Per Ramsdal, glæder sig over vinderprojektet:
– Det har en skøn atmosfære, det er teologisk inviterende, og så er kirken meget fleksibel i forhold til de mange forskellige aktiviteter, vi har. Den skal også kunne rumme de mange konfirmander, der vil være de kommende år, og det kan den.
Henning Larsens konkurrenter til projekt Ørestad Kirke var Lundgaard &Tranberg, Reiulf Ramstad Arkitekter, Konsordium Oopeaa:We og Cobe.
Byggeriet af den nye Ørestad Kirke forventes at gå i gang i 2024.