Hård kritik af Ikea-byggeri i København

Det er en fejl at give grønt lys til opførelsen af et Ikea-varehus i hjertet af København, mener arkitekt Kristine Jensen, som hellere ser grunden anvendt til boliger.
Det vækker kritik, at Københavns Kommune nu vil give tilladelse til opførelsen af et Ikea-varehus ved Dybbølsbro og dermed fraviger den oprindelige lokalplan, som sigtede mod bolig- og kontorbyggerier i området. Illustration: Ikea.
Det vækker kritik, at Københavns Kommune nu vil give tilladelse til opførelsen af et Ikea-varehus ved Dybbølsbro og dermed fraviger den oprindelige lokalplan, som sigtede mod bolig- og kontorbyggerier i området. Illustration: Ikea.

Om igen. Sådan lyder beskeden fra arkitekt Kristine Jensen ovenpå udmeldingen om, at Københavns Kommune nu vil ændre kommuneplanen for at gøre plads til landets næststørste Ikea-varehus ved Dybbølsbro. Det skriver Berlingske Business.

Varehuset opføres på en tom grund, som Ikea køber af DSB Ejendomme, men den tidligere lokalplan lagde slet ikke op til den anvendelse. Den tog udgangspunkt i, at der skulle opføres grønne områder og fem bolig- og kontorbyggerier ved Kalvebod Brygge, og den nye kurs er et forkert valg for København som by, mener arkitekt Kristine Jensen fra Aarhus.

Det er jo et skønt sted lige ved vandet, men det potentiale udnytter man slet ikke, når man bygger en introvert klods som Ikea.

Kristine Jensen{break}Indehaver af Kristine Jensens Tegnestue

– Jeg synes, det er et stort problem, at man ændrer det til et handelsområde, der vil generere en masse trafik for nærområdet. Andet bliver det ikke. Det kan godt være, at det bliver lettere at komme til Ikea for københavnerne, men der bliver også meget trafik. Det er jo et skønt sted lige ved vandet, men det potentiale udnytter man slet ikke, når man bygger en introvert klods som Ikea, siger Kristine Jensen, som er indehaver af Kristine Jensens Tegnestue.

Byg hellere boliger

Hun ser hellere, at Københavns Kommune holder sig til den oprindelige plan om at opføre boliger i området.

– Det er et smart sted at bygge boliger, fordi det er et af de tætteste steder, man kan komme til at boligudvide i nærheden af København. Man kan endda få rigtig mange boliger op at stå i sådan et område, siger Kristine Jensen.

Kommunen holder dog fast i at ændre lokalplanen, så Ikea kan få lov til at opføre det 37.000 kvadratmeter store varehus.

– Vi laver en lokalplan, fordi virkeligheden forandrer sig. Når perspektiverne ændres, og der er nogle andre, der gerne vil lave et nyt projekt, så overvejer vi, om ikke det er en god ide. Det er enormt interessant med en by-Ikea. At man laver en Ikea, som i høj grad bliver cykelorienteret, er også et udtryk for, at Ikea gerne vil være københavnske, og det er et enormt spændende perspektiv, siger teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL).

Opførelsen af det nye Ikea-varehus går i gang i 2016, og det skal stå færdigt i slutningen af 2018.

Relateret indhold