Hvis man sideløbende med de aktuelle boligskatteforbedringer fra 2018 gør håndværkerfradraget permanent og udvider det til generel renovering og øger fradraget til 25.000 kroner, kan det ifølge cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri kompensere de fleste almindelige boligejere med gæld, som samtidig renoverer deres hus, sommerhus eller lejlighed for et beløb svarende til den planlagte reduktion af rentefradraget.
Provenuet fra det reducerede rentefradrag udgør ifølge Finansministeriets oversigt cirka 2,3 milliarder kroner om året i gennemsnit – set over perioden 2018-2028.
Omkostningerne til et permanent, generelt og forhøjet håndværkerfradrag udgør ifølge Dansk Byggeris beregninger ligeledes cirka 2,3 milliarder kroner om året.
Fuld kompensation
– Et permanent, generelt og forhøjet håndværkerfradrag udgør dermed en mulighed for fuld kompensation for et lavere rentefradrag for alle almindelige boligejere undtaget dem, som ikke renoverer deres bolig samt dem med meget høj gæld i boligen. Sidstnævnte vil – alt andet lige – typisk også være dem med de allerdyreste boliger. Alle enlige boligejere med en gæld på op til tre millioner kroner vil blive fuldt kompenserede, hvis de anvender håndværkerfradraget i gennemsnitligt omfang. Det samme gælder alle par med en gæld på godt og vel fem millioner kroner. For alle disse boligejere kan håndværkerfradraget være lige så økonomisk gunstigt som et uændret rentefradrag ville være, siger Bo Sandberg til Dagens Byggeri.
Uproduktivt
Bo Sandberg henviser til, at håndværkerfradraget i dag er 18.000 kroner pr. skatteyder i boligen, og det skal altså hæves med 7.000 kroner, så et par i en bolig samlet set vil kunne opnå et fradrag for arbejdsomkostninger i størrelsesordenen 50.000 kroner.
– Der er brug for at gøre noget af det sorte arbejde hvidt og noget af det uproduktive gør det selv-arbejde professionelt. Boligskatteforhandlingerne er i øjeblikket ganske fastlåste, og håndværkerfradraget trækker i en positiv retning i forhold til boligejernes økonomi. Det er en bunden opgave for regeringen at finde ud af, hvad der skal ske med fradraget, og man kan lade sig inspirere af de svenske erfaringer, siger Bo Sandberg videre.
Økonomisk gulerod
Det er ovenpå TV2’s udsendelser om illegal og sort arbejdskraft ikke uvæsentligt, at et håndværkerfradrag ifølge Dansk Byggeri også vil afhjælpe disse problemer.
– Vi har også set det øgede fokus på det illegale og sorte arbejde, der er undergravende for hele samfundet. Det kan der sættes ind mod på flere fronter. Dels med bedre kontrolmuligheder, men også med en økonomisk gulerod i form af et håndværkerfradrag, der rammer målrettet på nogle af de dele af vort samfund, som, vi ved, er udsat for sort arbejde, siger Bo Sandberg.
Han peger også på, at det for de fleste lejere og andelsboligejere vil være en økonomisk overskudsforretning, hvis man benytter håndværkerfradraget gennemsnitligt, da disse grupper omvendt typisk kun berøres af det reducerede rentefradrag i forbindelse med eksempelvis billån eller lignende.