Håndværkere: Krævende at bygge bæredygtigt

Bæredygtighed kræver ifølge mange håndværkere for meget administration. Samtidig mangler de viden om emnet. Det viser ny undersøgelse fra byggemarkedskæden Stark.
Mange håndværkere oplever, at de skal strække sig længere for at bygge bæredygtigt. Foto: Colourbox
Mange håndværkere oplever, at de skal strække sig længere for at bygge bæredygtigt. Foto: Colourbox

Bæredygtigt byggeri kan være en krævende opgave for små og mellemstore virksomheder. Det viser en undersøgelse foretaget af byggemarkedskæden Stark blandt 1700 kunder, hvoraf 922 af respondenterne er små og mellemstore håndværksvirksomheder.

Undersøgelsen spørger ind til håndværkernes holdninger til bæredygtighed og hvilke udfordringer, de typisk møder i dagligdagen.

Glemt del af branchen

Fire ud af ti håndværkere i undersøgelsen peger på, at en af de største udfordringer ved bæredygtighed er, at det er tidskrævende på grund af ekstra administration. Dertil angiver næsten 60 procent, at manglende viden er en udfordring.

– Undersøgelsen er interessant, fordi den kaster lys over en del af branchen, som ofte bliver glemt, når visionerne for bæredygtighed bliver formuleret, nemlig de små og mellemstore håndværksvirksomheder, siger Britta K. Stenholt, CEO i Stark i en pressemeddelelse.

– Svarene i undersøgelsen viser også en sammenhæng mellem virksomhedens størrelse og holdningen til bæredygtigt byggeri; Jo større virksomheden er, desto mere positivt stemt er man. Så noget tyder på, at bæredygtighed indtil videre mest er for de største spillere i branchen, tilføjer hun.

Komplekst begreb

I undersøgelsen svarer over halvdelen af håndværkerne i de små og mellemstore virksomheder, at de ‘ofte’ eller ‘altid’ tænker på bæredygtighed, når de skal vælge byggematerialer.

Den tendens kan Kasper Lynge godt genkende. Han er bæredygtighedsekspert og har i en årrække arbejdet med bæredygtighed i praksis, blandt andet fra netværket InnoBYG og nu på Aarhus Universitet, hvor han er udviklingschef for byggeområdet på Ingeniørhøjskolen.

– Bæredygtighed er et komplekst begreb, som består af mange forskellige elementer, for eksempel påvirkningen af miljøet, men også den menneskelige påvirkning. Så hvor skal man starte som mindre virksomhed, hvis man gerne vil bygge bæredygtigt, spørger Kasper Lynge, og tilføjer:

– Alle byggevirksomheder arbejder allerede med bæredygtighed, som en del af det gode håndværk. For eksempel bygger man allerede energieffektivt, når man isolerer. Man sikrer et bedre indeklima, når man udskifter gamle vinduer med nye. Der, hvor man ofte kommer til kort, er hvordan man samler delelementerne i et samlet bæredygtighedsfokus. Det kræver viden, men også hjælp. Vi ved for eksempel ikke meget om, hvordan de enkelte byggematerialer påvirker miljøet eller indeklimaet, hvordan skal den mindre virksomhed så vide det? Vi har brug for information og nogle simple retningslinjer for at det bliver nemt at tænke i bæredygtige processer og materialer for den enkelte håndværksmester.

I forlængelse af undersøgelsen inviterer Stark til debat under den bæredygtige byggeevent Building Green, hvor et panel bestående af aktører i branchen vil diskutere bæredygtighed i hverdagen på byggepladsen. Det foregår den 2. november i Forum klokken 11.30.

Relateret indhold