Gud guider det bæredygtige byggeri til nye højder

I 600 år har det været et mysterium, hvordan kuplen på Firenzes store basilika kom til verden. Men nu har forskere fundet løsningen - og tilmed nye tips til det bæredygtige byggeri.  
Firenzes monumentale kirkes kuppel rummer nye input til det bæredygtige byggeri. Foto: Colourbox. 
Firenzes monumentale kirkes kuppel rummer nye input til det bæredygtige byggeri. Foto: Colourbox. 

Om det er gud selv, som har været indover denne historie, skal vi lade være op til den enkelte læser og dennes overbevisning. Men faktum er, at man i Firenze har fundet tegn på byggeaktivitet, der vidner om noget nær guddommelig inspiration. I dette tilfælde i den spektakulære katedral “Duomo”. 

Her har et hold af italienske og amerikanske forskere fundet ud af, at et unikt og hidtil uopdaget sildebensmønster holder den store kuppel svævende. Det har det formået siden det 15. århundrede, skriver DR

Genialiteten, som blev udviklet af arkitekt Filippo Brunelleschi, har betydet, at man har kunnet bruge lettere og dermed svagere sten til konstruktionen, hvilket igen har afstedkommet, at den kunne vokse til de proportioner, som kirken har i dag. 

Og snuser man lidt nærmere til den historie, vil man opdage, at der er inspiration at hente for vores dages arkitekter og ingeniører. Det skriver forskerne i deres rapport, som kan findes her

Hvis man inkorporerer teknikken i nye byggerier, vil man lettere kunne reducere materialeforbruget. Når det kommer til beton, vil det igen voldsomt kunne reducere forbruget af CO2 i byggeriet, hvilket må siges at være helt gudommelig bæredygtigt. 

Relateret indhold