Grossist giver overblik over stålets miljøbelastning

Der skal større overblik over byggematerialers påvirkning af miljøet - markedslederen Lemvigh Müller er nu klar med en EPD på armeringsstål.
Armeringsstål er et af de mest udbredte byggematerialer og miljøpåvirkningen er stor - EPD'er bruges til at dokumentere og mindske belastningen.  Foto: Lemvigh-Müller.
Armeringsstål er et af de mest udbredte byggematerialer og miljøpåvirkningen er stor - EPD'er bruges til at dokumentere og mindske belastningen. Foto: Lemvigh-Müller.

Armeringsstål er et af de mest udbredte byggematerialer i danske byggerier. Og samtidig et materiale med en stor miljøpåvirkning.

I arbejdet med at få styr på, hvor stor den påvirkning er, har stålgrossisten Lemvigh-Müller nu udarbejdet miljøvaredeklarationer (EPD) for dets armeringsstål.

Det betyder, at stålets miljøbelastning nu kan dokumenteres ‘fra vugge til levering’ – lige fra udvindingen af råmaterialer til fremstillingen af produktet, oplagringen og transporten ud til byggepladserne.

Det er rådgivningskoncernen Rambøll, der hjulpet Lemvigh-Müller med at udarbejde EPD’en.

– En EPD skaber transparens i rapporteringen af et produkts miljøpåvirkning i henhold til gældende europæiske og internationale standarder. Den livscyklusanalyse, der ligger til grund for EPD’en, er et godt grundlag i det fortsatte arbejde med at reducere miljøpåvirkningen gennem hele produktets tilblivelsesproces, siger Sara Tollin, Senior LCA Consultant, Rambøll Sverige.

EPD’en er et værktøj til at forbedre miljøprofilen

Flere miljøpåvirkninger er dækket af en EPD, blandt andet produkternes klimapåvirkning gennem udledning af CO2 og andre drivhusgasser. Den kan dermed bruges som et udgangspunkt for, at virksomheder kan arbejde med yderligere at forbedre et produkts miljøegenskaber og reducere klimaaftrykket.

– Byggeri er en kompleks størrelse, og det bliver ikke mindre komplekst, hvis der skal bygges bæredygtigt. Vores EPD på armeringsstål kan hjælpe blandt andre entreprenører, elementfabrikker og byggemarkeder med den nødvendige dokumentation til bygherrerne, så det bliver nemmere at tage et bæredygtigt valg, forklarer Maria Steen, salgsdirektør, Armering, Lemvigh-Müller.

Lemvigh-Müller kan ikke reducere stålets miljøpåvirkning i alle led. Herunder de forskellige produktionstrin af armeringsstål, som har den største miljøpåvirkning. Men grossisten kan gennem den direkte kontakt til stålværkerne være med til at skabe forbedringer.

– Vi bruger vores position som en betydelig partner på det skandinaviske marked til at forsøge at påvirke værkerne til at forbedre deres EPD’er, så vi gør en forskel for miljøet – og for vores kunder, lyder det fra Lemvigh-Müller.

Relateret indhold