Glem ikke hr og fru Danmark – eller de små virksomheder

Erhvervspolitisk chef Torben Liborius, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Erhvervspolitisk chef Torben Liborius, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Metro-byggeri i Hovedstaden, et stort superhospital i Gødstrup og nye tidssvarende uddannelsesbygninger i Sydjylland, Aarhus og hovedstaden. I de kommende år har politikerne på Christiansborg og i regionerne planlagt en række store bygge- og anlægsprojekter, som private virksomheder skal opføre og dermed holde gang i beskæftigelsen. Alt sammen fornuftige investeringer, som ifølge Dansk Byggeri forbedrer rammerne for velfærdssamfundet, sætter skub i energirenoveringerne og holder gang i økonomien i en ellers trængt branche. Men det er en udfordring, at mange små virksomheder ikke får en bid af den kage.

På banen igen

Projekterne skaber først og fremmest arbejde i de største virksomheder. De fleste små håndværksvirksomheder får nemlig ikke de store opgaver.

Vi oplever, at mange små, danske byggevirksomheder mangler arbejde, for de er stærkt udfordret af, at danskerne hellere sparer op end investerer. Og det er på trods af en historisk lav rente og voksende opsparinger.

Vi er nødt til at få hr. og fru Danmark på banen igen for at komme ud af krisen. Det private marked skal stimuleres, så der kan komme gang i den type opgaver, der involverer de mindre byggevirksomheder – både i storbyerne og i de områder af landet, hvor der er lidt længere mellem husene. Kun på den måde får vi varigt gang i hjulene i hele Danmark.

BoligJob-ordningen er en af de gulerødder, der får boligejerne til at tage byggeprojekterne op af skrivebordsskuffen, samtidig med at den skaber 5.000 arbejdspladser og lærepladser, sætter skub i den grønne omstilling i de private hjem og gør sort arbejde mindre attraktivt. Det er mange gode tiltag, som burde få alle politikerne på Christiansborg til at stemme for en forlængelse af ordningen.

Relateret indhold