Gigantprojekt vil skabe tusindvis af byggejobs

En planlagt kæmpeudvidelse af lufthavnen i Kastrup vil alene i anlægsperioden skabe 12.500 nye arbejdspladser, hvoraf hovedparten vil være inden for håndværksfagene.
Københavns Lufthavn vil udbygge lufthavnen for 20 milliarder kroner, hvilket vil betyde tusindvis af nye jobs i byggebranchen. Pressefoto.
Københavns Lufthavn vil udbygge lufthavnen for 20 milliarder kroner, hvilket vil betyde tusindvis af nye jobs i byggebranchen. Pressefoto.

– Trafikken her i Københavns Lufthavn er vokset markant de senere år, og væksten fortsætter. Derfor er det nødvendigt at fremtidssikre lufthavnen, og det kræver, at vi bygger ud. Vi har brug for mere plads, både til passagerer og bagage, ligesom vi har brug for standpladser og gates til flere fly. Den plan, vi har fremlagt her, viser, hvordan vi vil realisere målet om at skabe plads til 40 millioner passagerer.

Sådan lød det fra Københavns Lufthavns adm. direktør, Thomas Woldbye, under præsentationen af det kæmpeprojekt, som lufthavnen har på tegnebrættet, og som næsten skal fordoble kapaciteten frem mod 2024.

Den samlede investering på 20 milliarder kroner gør projektet til en af de største privatfinansierede anlægsinvesteringer i danmarkshistorien, og projektet skaber ifølge en rapport fra Cowi 12.500 nye arbejdspladser i anlægsperioden, hvilket svarer til mere end tre supersygehusbyggerier eller en halv Femern-forbindelse. Af disse mange nye jobs vil 80 procent være inden for håndværksfagene.

Løber tør for plads

Udvidelsen betyder, at lufthavnen blandt andet får plads til 17 nye langdistanceruter til hele verden ud over de nuværende 36. Det kan lade sig gøre ved at udbygge den vestlige del af lufthavnen, så arealet til standpladser udvides til 1.900.000 kvm, hvilket er dobbelt så stort som det nuværende areal. Det gør det muligt at udvide antallet af standpladser til fly fra de nuværende 78 til 124.

– Hvis vi ikke bygger lufthavnen markant ud, løber vi inden for få år tør for plads til fly. Med udvidelsen kan vi både imødekomme den øgede passagervækst og åbne for en række nye interessante ruter til hele verden. Nye flyruter giver danskerne bedre adgang til verden og verden bedre adgang til Danmark. Samtidig sikrer de bedre vilkår for fragt af eksportvarer til fremadstormende vækstøkonomier i blandt andet Asien, siger Thomas Woldbye.

I dag arbejder over 16.500 mennesker fast i Københavns Lufthavn, hvilket allerede gør lufthavnen til Danmarks største arbejdsplads. Når lufthavnen er udbygget til 40 millioner passagerer om året, forventes antallet af permanente arbejdspladser at være steget med 9.000. Dette er ud over de 12.500 byggejobs i anlægsperioden.

Københavns Lufthavn benyttes aktuelt af 26 millioner rejsende årligt.

Relateret indhold