Genfortæller Kerteminde med klassiske byhuse

En 50 meter høj gammel silo er revet ned, og inden for et år afleverer hovedentreprenøren 70 nye, klassiske boliger på Nordre Havnekaj i Kerteminde. En kulturarvsmasterplan har sikret, at byggeriet opføres i tråd med byens DNA.
Arkitekten bag de nye byhuse, Archidea, har bestræbt sig på at skabe sammenhæng mellem det nye byggeri og byens historiske byhuse.  Visualisering: Dimension Design
Arkitekten bag de nye byhuse, Archidea, har bestræbt sig på at skabe sammenhæng mellem det nye byggeri og byens historiske byhuse. Visualisering: Dimension Design

Nordre Havnekaj, Kerteminde

  • Omfang: 18 byhuse (ejerboliger) og 52 lejligheder (lejeboliger) på 80-300 m2 i to karreer i op til 3 etager. I alt 7.800 kvm, dertil gårdmiljø med forsænket P-areal med fælles terrasse ovenpå.
  • Byggestart: Juni 2022
  • Forventes afsluttet: November 2023
  • Estimeret budget: 85 mio. kr.
  • Bygherre: Milestone Development Group
  • Arkitekt: Archidea
  • Hovedentreprenør: Dansk Boligbyg
  • Rådgiver: Vita Ingeniører
  • Bæredygtighed: Bæredygtighedstiltag ud over bygningsreglementet
  • Kilde: Byggefakta

70 unikke og forskelligartede boliger skyder netop nu op på den tidligere industrihavn i Kerteminde. Boligernes pudsede facader i forskellige nuancer er holdt klassiske med en moderne nyfortolkning og skal være med til at skabe sammenhæng mellem det nye byggeri og byens historiske byhuse.

Vinduer, døre og andre detaljer udføres i forskellige metaller og træsorter, så materialerne er med til at skabe en fortælling om havnens historie.

Forud for byggeriet har et ikke ubetydeligt forarbejde – baseret på en kulturarvsmasterplan udarbejdet af Østfyns Museer – sikret, at byggeriet er i tråd med Kertemindes DNA og det maritime aftryk, som historien har sat på byen.

Masterplanen sikrer bl.a. at byggeriet på havnen ikke bliver en by i byen udført i glas, stål og beton, men derimod en bydel, der hænger sammen med resten af Kerteminde. Det betyder blandt andet at byggeriet maksimalt må være to en halv etage højt, at boligerne skal have et forskelligartet udtryk og at tagene bliver sorte, for at sikre det maritime udtryk.

– Vi har bestræbt os på at genfortælle Kertemindes arkitektur, som i høj grad præges af gamle byhuse og fiskerhuse. I designet af Nordre Havnekaj har vi læst teksten i kommunens masterplan for havnens udvikling, og så har vi fortolket købstadsmiljøet og de gamle fiskerhuse på en ny måde, fortæller projektets arkitekt, Otto Wagner fra Archidea, om intentionen med de mange forskellige sammenbyggede huse, der tilsammen udgør to firlængede boligkarrer i to og tre plan.

Gårdmiljøet mellem husene bringer det nyfortolkede købstadsmiljø helt tæt på beboerne. Visualisering: Dimension Design
Gårdmiljøet mellem husene bringer det nyfortolkede købstadsmiljø helt tæt på beboerne. Visualisering: Dimension Design

Vil løfte havnemiljøet

Projektet havde været gennem flere kommunale udbud, inden bygherre Milestone Development Group gik ind i projektet for snart fem år siden. I november 2020 blev den gamle, 50 meter høje FAF-silo og flere bygninger, der stod i vejen for nybyggeriet på Nordre Havnekaj, revet ned, og siden er projektet gået fremad i rask trav:

I februar 2022 blev der rammet pæle til byggeriet og i oktober er alle ydervægge og tagkonstruktioner rejst og rejsegildet blev afholdt. Byggeriet forventes at blive afleveret til tiden i oktober 2023.

Se videoen: Den 50 meter høje FAF-silo rives ned – bid for bid

Per Andersen, vicedirektør og afdelingsleder i Dansk Boligbygs afdeling i Odense, der er hovedentreprenør på projektet, siger:

– Når byggeriet til sin tid står færdigt, er jeg sikker på, det vil blive kendt og anerkendt på Fyn – og måske i resten af Danmark. De nye boliger kommer til at løfte havnemiljøet på en virkelig flot måde.

Relateret indhold