Om projektet
- Bygherre: Århus Kommune og Brabrand Boligforening
- Bygherrerådgiver: Niras
- Totalentreprenør: JFP A/S
- Arkitekt: ERIK arkitekter og RUM
- Ingeniør: SWECO
- Landskabsarkitekt: Kragh & Berglund
- Huset samler 100 ældreboliger, 100 plejeboliger, 40 familieboliger, 40 ungdomsboliger, 24 boliger for mennesker med fysisk handicap og daginstitutioner med ni børnegrupper 0-6 år.
- Huset er det første af sin slags i Danmark og står færdigt i 2020.
Der er så småt kommet liv i Generationernes Hus hvor daginstitution, børnefamilier, unge, handicappede og ældre er begyndt at flytte ind i deres nye hjem specialdesignet til fællesskaber. Her er de forskellige boligtyper ikke gemt væk på hver deres etage, men blandet ind imellem hinanden så generationerne mødes i fællesskabet, der hvor det giver mening. Husets fællesarealer danner rammen, beboerne skaber fællesskabet.
Generationernes Hus i Aarhus er et socialt innovativt byggeprojekt skabt i et samarbejde mellem tre magistrater i Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening. De fire bygherrer har forsøgt at udvikle et helt nyt mind-set omkring det at bringe forskellige generationer og institutioner sammen i én bygning.
Se herunder timelapse-video, der er lavet af totalentreprenøren JFP.
Man kan vælge at bo i venligt naboskab med delte fællesarealer eller i bofællesskaber hvor man også er sammen om fx madlavning. Beboerne er selv aktive medspillere i det større fællesskab.
Mange interessenter
Som bygherrerådgiver har Niras været med i projektets udvikling og lavet programmering med alle fagspecialister. Det fællesskab der bliver grundstenen i Generationernes hus, har også været essentielt for at få samarbejdet til at fungere mellem fire bygherrer med individuelle interesser, ønsker og et projekt, der skal laves under et fast rammebeløb.
Martin Haslund Lange afdelingsleder fra bygherrerådgivning i Niras, synes det har været en spændende udfordring:
– Normalt samarbejder bygherrerådgiveren med én part. Her er der fire og en overordnet projektchef der skal tilgodeses og alle skal gå på kompromis og nå til enighed, før der kan træffes en beslutning. Det kan være en lang proces og man skal være i stand til at favne bredt, siger han.
Selv om Martin Haslund ikke skal bo i Generationernes Hus, har han som bygherrerådgiver i dette projekt også lært noget om fællesskaber og kompromisets svære kunst.
– Det handler om at få projektet til at lykkes, også selv om man er bygherrens mand ellers bliver projektet ramt i sidste ende.
Bygget til fællesskab
I Generationernes hus er der tænkt fællesskab ind i hele projektet. Konceptet er det første af sin art i Danmark, måske endda i hele verden. I gadeniveau er der vaskeri, mødested, sundhedsklinik og et café- og spiseområde, som vender ud til kanalerne. Her kan folk komme ind fra gaden og være en del af miljøet. Også institutionens legeplads kan anvendes af alle efter lukketid samt i weekender. Man har været meget bevidste om at skabe en imødekommende og inviterende grænseflade, men samtidig skabe en indretning, der respekterer tærsklen mellem det offentlige, det semi-offentlige og det private rum.
Projektleder Kasper Jørgensen fra Niras, har også være en del af bygherrerådgiverteamet for Generationernes hus. Kasper forklarer at de offentlige rum er placeret i stueplan og på udenoms arealer. De semi-offentlige rum er placeret længere oppe i huset, så udefrakommende ikke automatisk ledes ind til disse arealer. Beboerne skal have mulighed for at kunne gå ind og ud af fællesskaber og for at trække sig tilbage når man har brug for privatliv.
Også i uderummet er der værksteder, hvor beboerne kan mødes om alt lige fra cykelreparation til madklub og lektiecafé. Kun beboernes fantasi og initiativer sætter grænserne for mulighederne i Generationernes hus.