Genbruger 80 pct. af gulvene i omfattende renovering

I Braineparken i Haderslev, hvor 17 blokke med over 300 lejemål er ved at blive renoveret, ryger 80 % af gulvene til genbrug, affaldet bliver grundigt sorteret og strømmen er grøn.
En fælles og målrettet indsats af både bygherre, bygherreadministrator samt hoved- og fagentreprenører sikrer en bæredygtig renovering af Braineparken i Haderslev.
En fælles og målrettet indsats af både bygherre, bygherreadministrator samt hoved- og fagentreprenører sikrer en bæredygtig renovering af Braineparken i Haderslev.

Braineparken Afd. 16/26

  • Bygherre: Haderslev Boligselskab
  • Bygherreadministrator: Domea.dk
  • Arkitekt: Pluskontoret Arkitekter
  • Hovedentreprenør: Nordstern
  • Ingeniør: Rambøll
  • Byggestart: Juni 2021
  • Forventes afsluttet: Maj 2024
  • Estimeret budget: 190 mio. kr.
  • Omfang: 24.515 kvm, 3 etager, 17 bygninger, 320 lejelejligheder
  • Bæredygtighed: Bæredygtighedstiltag ud over bygningsreglementet
  • Kilde: Byggefakta

Allerede i forbindelse med udbuddet af renoveringen af i alt 320 lejemål i Braineparken i Haderslev havde bygherreadministratoren Domea.dk og totalrådgiveren Rambøll stort fokus på at få så meget bæredygtighed ind i projektet som muligt.

Det var Nordstern, der blev valgt som hovedentreprenør på projektet, helt med på, bl.a. fordi entreprenøren har gode erfaringer med bæredygtige byggeplads. Hovedentreprenørens projektleder Raquel A.P. Møller Jensen har derfor – i samarbejde med bygherre og fagentreprenører – søsat en række initiativer for at gøre byggeriet mere bæredygtigt end sædvanligt.

Bl.a. har hun igangsat en systematisk og grundig affaldssortering, led-belysning med sensorer og automatisk tidsindstilling og indkøb af grøn strøm til brug på byggepladsen. Derudover har Raquel A.P. Møller Jensen fundet genanvendelse af store dele af lejlighedernes interiør.

– Da vi undersøgte de eksisterende massive trægulve i lejlighederne, fandt vi ud af, at de var i meget god stand. Og ved en smart og nænsom optagning, har vi kunne sende 80 % af gulvene til genbrug. Derudover går næsten alle hvidevarer til genbrug, og vi genbruger to-tre køkkener pr. boligblok. Det er over al forventning og gør en stor forskel i byggeriets samlede klimaaftryk, siger Raquel A.P. Møller Jensen.

De i alt 320 lejemål skal alle have nye vinduer og døre, taget på hele bebyggelsen skal udskiftes og facaden, der har byggeskader, skal totalrenoveres.

I byggeprocessen bliver 102 lejemål omdannet til tilgængelighedsboliger med adgang for kørestolsbrugere via nye elevatortårne op til 2. sal. De 102 tilgængelighedsboliger får desuden etableret nyt tilgængeligt køkken og bad. Dertil sammenlægges seks lejemål i stueplan til tre nye lejemål.

Bæredygtighed gået over al forventning

For Domea.dk, der står for driften i Haderslev boligselskab, har social bæredygtighed et naturligt fokus, mens miljømæssige hensyn er et nyt vigtigt område for forretningen.

– Vi har allerede ved planlægningen af renoveringen haft bæredygtighed med i processen. I en årrække har vi haft den sociale bæredygtighed på dagsordenen. Vi fandt det derfor naturligt at udbygge dette med en større stillingtagen til materialer, genanvendelse, genbrug, affaldshåndtering og energiforbrug både under byggesagen, men også ved den efterfølgende drift, siger senior projektudvikler i Domea.dk, Lars Bo Steensbeck, der synes, den nye opmærksomhed på bæredygtighed er gået over al forventning på renoveringsprojektet.

– Der er et godt samarbejde om bæredygtighedsindsatsen i Braineparken og selv om flere af emnerne her er nye for rådgivere, entreprenør og bygherre, så er vi faktisk kommet længere, end vi havde turde håbet på, siger han.

7 af de i alt 17 blokke er allerede færdige, mens de sidste beboere forventes at kunne flytte ind i en nyrenoveret bolig i maj 2024.

Relateret indhold