Først lavede iværksætterne fra Odico Formwork Robotics bygninger og støbninger til verdenskendte arkitekter og kunstnere som Bjarke Ingels, Zaha Hadid og Olafur Eliasson.
Så kom den lille virksomhed fra Odense gennem nåleøjet i EU’s egen udgave af Løvens Hule – og fik cirka syv millioner kroner i EU-støtte til at udvikle innovativ robot, der bor i en container og laver støbeforme til trapper.
Nu starter Odico EU-projektet SmartStair op, midt i coronakrisen.
– Det er klart at en global pandemi er ikke noget, man normalt går og kalkulerer med, siger Asbjørn Søndergaard, teknologidirektør i Odico og tilføjer:
– Vi har meget lange leverancetider på de komponenter, vi skal bruge. Men vi giver den fuld gas, og skal nok få leveret et rigtigt godt projekt. Og vi regner da også med, at verdensøkonomien stadig står om 18 måneder.
Potentiel game-changer
SmartStairs teknologi består af en mobil industrirobot, et skæreværktøj med tråd og en app – alt sammen pakket ind i en container, som kan sættes ud på byggepladsen. Her kan robotten hurtigt omsætte arkitekttegninger til byggeinstrukser, skære støbeformene i flamingo og spraye dem med overfladebehandling, som gør dem helt klar til at støbe betontrapper.
– Betontrapper er et af de mest komplicerede volumeprodukter i byggeriet, de er generelt sværere og dyrere at lave end vægge, plader og bjælker. Hvis vi kan bevise produktionsformens værdi, kan vi også lave avancerede facadeelementer, komplekse søjler eller udsparringer. Vi har bakset med konceptet næsten siden vores grundlæggelse, EU-projektet hjælper os nu med at løfte vores forretningsudvikling – og vi forudser, at det kan blive så meget som halvdelen af vores forretning, siger Asbjørn Søndergaard.
Hurtigere og grønnere trapper
EU-projektet bygger videre på den teknologi, som Odico blandt andet har brugt til at skabe de frie former i Fjordenhus i Vejle.
Den nye trappestøbeproces med flamingo tager mindre end 30 minutter, en enorm besparelse på de fire arbejdsdage, som typisk bruges til at måle ud og bygge støbeforme i træ.
Flamingo koster også mindre på klimakontoen. Massive trærammer specialbygges oftest til den enkelte opgave, og ryger derefter til forbrænding. Odico vurderer at hele processen koster 111 millioner tons træ og udleder 46,7 millioner tons co2 om året i Europa. Flamingo kan derimod skrældes ned, granuleres og støbes sammen til nye blokke.
– Der er en genbrugsproces – og på sigt kan der endda være potentiale for at udskifte flamingoen med maskinvoks, så man kan få 100 procent cirkulær genanvendelighed, siger Asbjørn Søndergaard.
Bæredygtighed kommer også gennem frihedsgraden i robottens produktionsproces. Den tillader nemlig topologioptimering, hvormed man kan skabe konstruktionerne, der bruger op til 70 procent mindre beton.
Løvens Hule i Bruxelles
Odico fik som en af de første danske virksomheder fornøjelsen af at træde ind i EU’s egen udgave af Løvens Hule, hvor SMVer fremlægger deres projektidéer for et ekspertpanel som led i støtteprogrammet EIC Accelerator.
Her vurderer eksperterne blandt andet markedspotentiale, bæredygtighed og europæisk effekt – og Odico var blandt 75 virksomheder fra hele Europa, der kom igennem denne ansøgningsrunde.
– EIC Accelerator er et nyt format fra EU, hvor man både kan få tilskud samt søge venturekapital til markedslancering og opskalering. Det giver nye muligheder for innovationsstærke virksomheder, siger Else Dyekjær Mejer fra Det Syddanske EU-Kontor, som har hjulpet Odico med SmartStair ansøgningen.
Tyskere vil teste
Projektet giver ikke bare Odico midler til at udvikle SmartStair, men også testpartnere som den tyske trappeleverandør Gilne Gmbh og den danske betonelementproducent Confac A/S mulighed for at afprøve teknologien.
– De skal bare hælde beton på formene og afprøve robotanlægget – og når de kan få det stillet op gratis, er det jo et tilbud, som er svært at sige nej til. Testpartnerne hjælper os med at sortere i, hvad der er vigtigst, så vi ikke kører ud af vores egen robotrevolutionstangent og laver noget, som ikke er ?spot on’ for dem, siger Asbjørn Søndergaard.