FRI-virksomheder opnår indtjeningsrekord i svært 2020

Medlemmerne har fint råd til kontingentbetalingerne i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, lyder den skarpt optrukne konklusion på ny undersøgelse.
Henrik Garver, administrerende direktør i FRI - Foreningen af Rådgivende Ingeniører. Pressefoto.
Henrik Garver, administrerende direktør i FRI - Foreningen af Rådgivende Ingeniører. Pressefoto.

Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, kan meddele, at branchens grønne fokus betaler sig.

Det viser medlemsvirksomhedernes performance i det forgangne år, hvor de har landet en rekordstor indtjening trods den undtagelsestilstand covid-19 resulterede i.

Overskudsgraden målt på egenproduktion er på 7,4 procent, hvilket er det højeste niveau siden 1983, og egenproduktionen pr. medarbejder er steget med 4 procent.

Den store vækst drives af FRI-virksomhedernes fokus på, og ekspertise inden for, greentech, både i forhold til grøn infrastruktur, grøn forsyning og miljørigtigt byggeri, forklarer administrerende direktør i FRI, Henrik Garver:

– Fokus hos både rådgiverne, og de kunder de servicerer, bliver i højere og højere grad grønt – og det marked er globalt. Det er en situation som passer vores medlemmer godt, da det matcher med deres kernekompetencer. Vi kan registrere et stort behov for danske rådgivende ingeniørydelser, ikke mindst hos de udenlandske kunder, siger han.

Beskæftigelsen er også stigende

FRI’s medlemsvirksomheder er da også travlt beskæftiget med at rekruttere, så man kan fastholde de fine takter. pr. 1. januar 2021 VAR 12.260 ansatte beskæftiget i Danmark, hvilket er en fremgang på 1,8 procent. Dertil kommer 16.350 ansatte i datterselskaber i udlandet, hvilket er en fremgang på hele 7,8 procent.

– Vi ser et fald i den direkte eksport. Det er dels et udtryk for et stærkt hjemmemarked men også en helt naturlig konsekvens af de rejserestriktioner, vi har oplevet gennem den seneste tid, og af en nødvendig strategi om at være tættere på kunderne. For samtidig har vi nemlig set, at der har været en vækst på næsten otte procent i antallet af medarbejdere i vores virksomheders udenlandske datterselskaber. Ligesom at flere stærke internationale virksomheder har etableret sig i Danmark. Man kan sige, at verdensklasse rådgivning forudsætter en kombination af globale spidskompetencer og en lokal indsigt i de konkrete forhold. Og FRI-virksomhederne er, også i global sammenhæng, centrale som videnhubs for grøn vækst. Det har uden tvivl været en stor medvirkende faktor til det seneste års positive resultater, uddyber Henrik Garver.

Fortsat vækst kræver handling

Tendenserne i branchebeskrivelsen giver anledning til at se ind i en fremtid med fulde ordrebøger, hvilket naturligvis glæder direktøren, men også puster til de eksisterende bekymringer for, hvordan vi skal løse udfordringerne med manglende arbejdskraft:

– Vi ser ind i en periode med mange opgaver. Det er positivt, men det er også noget, der giver udfordringer, for vi ved fra vores løbende medlemsundersøgelser, at praktisk talt samtlige FRI-virksomheder mangler kvalificeret arbejdskraft. Det stiller krav til de enkelte virksomheder om at se indad: Er der opgaver der kan løses med andre kompetencer, end de der ikke er tilgængelige? Kan der gøres mere for at øge diversiteten i medarbejderstaben i den enkelte virksomhed? Er der talenter, som vi kan blive mere interessante for som branche og som virksomheder, siger han og tilføjer:

– Men det rejser også nogle helt konkrete, og kendte, politiske problemer. Fra FRI’s side ser vi gerne, at der på den korte bane bliver lettere adgang til at rekruttere udenlandsk arbejdskraft til Danmark, så medarbejdermanglen ikke forhindrer os i at løse de vigtige opgaver, der ligger i kampen for den grønne omstilling. Det er ikke mange ledige ingeniørdimittender vi kan hente ekstra, på skærpede dimittend-dagpengesatser. Vi ser også meget gerne, at der bliver investeret mere i STEM-uddannelserne og at vi får en målrettet indsats for at få guidet ungdomsårgangen i den retning, for det vil kunne aflaste på længere sigt.

Relateret indhold