Fremtidens flisemurere viste flid og finesse ved Skills

Både talentudfoldelsen og stemningen var i top, da Danmarks bedste flisemurer i går blev kåret ved en komprimeret udgave af DM i Skills efter tre hæsblæsende konkurrencedage.
Kenny Bech Bruun, vinder af flisemurerkategorien ved DM i Skills 2020 og 2021. Foto: Skills Denmark.
Kenny Bech Bruun, vinder af flisemurerkategorien ved DM i Skills 2020 og 2021. Foto: Skills Denmark.

Finesse, fingerfærdighed og flid var i fokus, da det søndag 29. august blev afgjort, hvem der løb med titlen som årets bedste flisemurer ved danmarksmesterskabet for unge fra landets erhvervsuddannelser, DM i Skills. Begivenheden på Tech College Aalborg bød på komplicerede opgaver, hvor fire unge talenters evner, hvad angår præcision, materialeforståelse og kreativitet, blev sat på prøve. Efter tre hæsblæsende dage var det Kenny Bech Bruun fra Rybners Tekniske Skole, der løb med sejren.

– Jeg er jo sønderjyde, så jeg går bare i gang og håber på det bedste.

Sådan beskrev Kenny Bech Bruun sin tilgang, som for 2. år i træk skaffede ham anerkendelsen og titlen som Danmarks bedste flisemurer.

Højt humør trods Covid-19-begrænsninger

Som landstræner for flisemurerne ved Skills har Lars Skibdahl Schmidt de seneste 10 år spottet håndværkertalenter rundt om i landet og arbejdet med at styrke de kompetencer, som de forventes at kunne mestre i forbindelse med den danske såvel som internationale konkurrence. Men selvom begivenheden i år var fysisk begrænset grundet Covid-19, var humøret såvel som fagligheden ikke til at tage fejl af.

– Stemningen har været god hele vejen igennem, fordi finalisterne har haft masser af samvær op til konkurrencen, hvor vi har hygget og grinet. For selvom deltagerne er konkurrenter, har de stadig et godt fællesskab med plads til sjov.

Sådan beskriver Lars Skibdahl Schmidt konkurrencen, og han understreger samtidig, at Skills-eleverne både har været ambitiøse, knivskarpe og lagt et tårnhøjt niveau for dagen. Konkurrencen handler nemlig ikke bare om at levere et resultat, der skal være fagligt korrekt udført. Det skal også se pænt og ordentligt ud, og det kan godt være en udfordring, når der er nerver på.

– Der er ingen tvivl om, at dette års felt har været meget stærkt. Det er nogle ret svære opgaver, som de unge flisemurere skal løse. De arbejder under et stort tidspres og skal på kort tid sørge for, at udførelsen er helt i øjet. Det er et håndværk, som kræver, at man holder hovedet koldt. Og selvom der kun findes én vinder, så kan man ikke blive andet end imponeret over det håndværk, som eleverne har præsteret, påpeger han.

De fire flisemurere ved DM i Skills 2021. Foto: Skills Denmark.
De fire flisemurere ved DM i Skills 2021. Foto: Skills Denmark.

I det hele taget er flisemurerfaget en disciplin, der ifølge Lars Skibdahl Schmidt stiller store krav til både fingerfærdighed og finesse. Faktisk er han ikke bleg for at omtale deltagerne som et vaskeægte hold nørder. Det er nemlig slet ikke muligt at komme så langt i konkurrencen, hvis ikke man ‘nørder’ alt fra udførelse til materialer og anvendelse af værktøjer.

Talentudvikling fortjener opbakning

Hos den danske producent Alfix, der for 10. år i træk er sponsor for mesterskabernes flisemurerkategori, er direktør Anders Bertelsen Toft også imponeret over det det håndværk, som eleverne har præsteret.

– Skills er en unik mulighed for at få flisemurerfaget ud over rampen blandt spirende erhvervsskoleelever samt at slå et slag for det gode danske håndværk. Og det høje niveau, som eleverne har lagt for dagen, bekræfter netop vigtigheden af at støtte op om talentudviklingen på erhvervsuddannelserne, siger han.

Ifølge Anders Bertelsen Toft bidrager Skills som begivenhed til, at der kommer fokus på fagligheden i håndværksfagene samt positivt fokus på erhvervsuddannelserne. Og det er vigtigt i en tid, hvor byggeriet har svært ved at skaffe håndværkere.

– Talenterne ved Skills er morgendagens rutinerede håndværkere. Ved at yde opbakning til mesterskaberne bidrager vi derfor som dansk producent til at sætte overordnet fokus på kvaliteten i dansk byggeri. Det har siden 2011 derfor været helt naturligt for os i Alfix at bakke op om mesterskaberne både økonomisk og med materialer som fliseklæber og fugemasse, siger han og fortsætter:

– Vi har brug for, at flere unge søger ind på erhvervsskolerne. DM i Skills er med til at sætte fokus på stoltheden ved håndværket, og som lokal producent er det en fornøjelse at kunne støtte op, slutter Anders Bertelsen Toft.

Relateret indhold