Da stormen Malik passerede forbi Fredericia d. 29. januar i år nåede vandstanden 1,5 meter over normalen, og her viste en ny stormflodsplan, som Fredericia Byråd vedtog i efteråret, at stå sin prøve.
Det fortæller Tommy Rachlitz Nielsen, der er formand for Klima-, Energi- og Miljøudvalget:
– Beredskabet har evalueret forløbet under stormen Malik, og alt er gået efter bogen. Der er tale om små justeringer, som skal indarbejdes i planen. Det drejer sig blandt andet om placering af vandstandsmålere ved risikoområderne, siger han og vurderer, at kommunen er rigtig godt med i forhold til at sikre udsatte områder mod det voldsomme vejr.
Udpeget område
Igen er Fredericia udpeget som risikoområde for stormflod, og det er særligt det centrale Fredericia, Skærbæk og kysten ved Vejle Fjord, der er udsat, når vejret får vandet til at stige. Som udpeget område skal Fredericia Kommune have en stormflodsplan (risikostyringsplan), der omfatter alle aspekter af risikostyring med særlig vægt på forebyggelse, sikring og beredskab.
Derudover har Stormflodsplanen ophæng i ‘Fredericia for Verdensmålene’, hvor den hænger sammen med Verdensmål nr. 13: Klimaindsats. Delmål 13.1: Styrk modstandskraft og tilpasningsevnen til klimarelaterede katastrofer.
Planen skal opdateres hvert 6. år og blev det altså senest i efteråret.
Flere tiltag
Generelt er Fredericia Kommune de senere år blevet bedre rustet mod det voldsomme vejr.
En klimamur i Kanalbyen ved Lillebælt, en vold ved renseanlægget på Røde Banke og en dæmning ved Erritsø Bæk er blandt de tiltag, der skal beskytte områderne mod stigende vandmasser.
Derudover har Fredericia Kommune tidligere haft møder med erhvervet på havnen og Skærbækværket og forklaret, hvordan beredskabet kan hjælpe under en stormflod, og hvad virksomhederne selv kan gøre for at sikre bygninger og værdier mod vand.