Det kan være farligt at arbejde i bygge-, anlægs- og nedrivningsbranchen. En opgørelse fra Arbejdstilsynet viser, at ud af de 43 mennesker, der mistede livet på jobbet i 2022, var 7 af dem beskæftiget i byggeriet. Sammen med branchen ‘transport af gods’, der også mistede 7 kollegaer i 2022, ligger byggebranchen i top, når vi tæller dødsulykker på arbejdspladsen.
Det er en stærk og foruroligende forøgelse, da der i perioden 2016 til 2021 var cirka 3 dødsulykker i byggebranchen om året.
– Det er utrolig trist, at så mange mennesker er døde i forbindelse med arbejde i bygge- og anlægsbranchen, siger Lene Teilberg, tilsynschef for byggeri og anlæg i Arbejdstilsynet, til fagbladet 3F.
Dødsulykkerne i byggeriet i 2022 er især sket ved fald fra højden ved tagarbejde. 45 % af dem, der er afgået ved døden i byggebranchen i 2022, døde ved fald. 25 % blev klemt/mast.
Byggeriet har også spillet en rolle i transportsektoren i 2022, hvor medarbejder er døde efter bl.a. at være blevet ramt af byggematerialer i forbindelse med kranarbejde eller af tabt gods.
Det højeste antal dødsulykker i 14 år
De i alt 43 dødsulykker er ifølge Arbejdstilsynets opgørelse det højeste antal dødsulykker i 14 år. Vi skal helt tilbage til 2008 for at finde et år, hvor der var mere end 43 dødsulykker på et år.
Det er desuden foruroligende, at andelen af dødsofre med udenlandsk statsborgerskab (18 %) er større end andelen af arbejdstagere med udenlandsk statsborgerskab (12 %).
Eksempelvis havde 3 % af dødsofrene med udenlandsk statsborgerskab litauisk statsborgerskab, mens andelen af litauiske arbejdstagere i Danmark ifølge Danmarks Statistik og Jobindsats.dk kun ligger på 0,4 %. Tilsvarende har 5 % af dødsofrene polsk statsborgerskab, mens andelen af polske arbejdstagere er 1,4 %.
Ulykkerne har ikke overraskende forskellige årsager. Arbejdstilsynet har opgjort, at 11 dødsulykker er sket ved klemning, 8 ved fald, 8 ulykker er sket ved at medarbejderen blev ramt af en genstand, 6 ulykker skete i trafikken, mens 10 arbejdsrelaterede dødsulykker skete af andre årsager.
Da der allerede i november 2022 var tegn på, at antallet af dødsulykker for året ville være højt, anmodede tidligere beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Arbejdsmiljørådet om at foreslå nye initiativer til at nedbringe antallet af dødsulykker. Der er derfor nye tiltag på vej, oplyser Arbejdstilsynet.
Arbejdstilsynet har en særlig sektion for bygge- og anlægsbranchen, hvor man kan læse om bl.a. særlige indsatsområder, ansvar, ulykker og nedslidning samt finde værktøjer til at undgå bl.a. snuble- og faldulykker.