Fornuftigt at opbløde energikravene til byggeriet

Direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

De udmeldte energikrav til nye bygninger i 2020, der blev fastlagt tilbage i 2009, giver ikke mening, og det har transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) nu taget konsekvensen af.

I Dansk Byggeri har vi meget høje ambitioner på det energimæssige område, men det skal kunne hænge sammen, og de udmeldte energikrav gav ikke mening økonomisk og energimæssigt. Derfor synes jeg, at ministeren har taget en klog beslutning.

Beregninger viser, at kravene ikke er rentable, og derfor giver det god mening at undlade at stramme på dette område. På andre områder, blandt andet i forhold til ventilation, døre og vinduer, træder 2020 kravene i kraft som planlagt, og det er fornuftigt.

Kravene skal strammes senere

Der skal fortsat arbejdes med innovation og udvikling.

I takt med, at vi har nye løsninger, der økonomisk er rentable, kan vi stramme kravene i bygningsreglementet.

I forhold til udviklingen frem mod 2030 er der inspiration at hente i “Roadmap for bygningers rolle i den grønne omstilling”, som bygge- og energibranchen udviklede tidligere på året. Her kan ministeren og hans embedsmænd hente god inspiration til de nye sigtelinjer for byggeriets udvikling, når det gælder grøn omstilling.

Den frivillige 2020 klasse vil fortsat være at finde i BR og kan virke til inspiration for bygherrer og byggebranchen i bestræbelserne på en fortsat innovation.

Relateret indhold