Forener faggrupper – allerede under uddannelsen

Dansk Håndværk introducerer nyt værktøj til danske erhvervsskoler, der både skal fremme den grønne omstilling og sikre bedre samarbejdsmuligheder på tværs af byggeriets mange faggrupper.
Dansk Håndværk vil med værktøjet "Kort & Godt" forsøge at løse en todelt udfordring i byggebranchen. Foto: Gettyimages.
Dansk Håndværk vil med værktøjet "Kort & Godt" forsøge at løse en todelt udfordring i byggebranchen. Foto: Gettyimages.

For at rykke nærmere de klimamålsætninger, der blev præsenteret i Paris-aftalen, har byggebranchen været nødsaget til at kigge sig selv efter i sømmene.

De højere krav til byggeriet har herigennem affødt en række initiativer på tværs af branchen, og nu introducerer Dansk Håndværk endnu et middel, der skal skubbe på den grønne omstilling og samtidig forbedre samarbejdet på tværs af faggrupper.

Læs også: Handletank: 33 handlinger kan reducere CO2-udledningen med 88 pct.

I dag valgte arbejdsgiverforeningen nemlig at uddele gratis eksemplarer af det tværfaglige samarbejdsværktøj “Kort & Godt” til en række erhvervsskoler inden for byggefagene.

Værktøjet, der også er udarbejdet af Dansk Håndværk, skal netop være med til at løse en todelt problemstilling:

– Der er ingen tvivl om, at kommunikation og vidensdeling på tværs af fagene er fremtidens nøgleord. Samarbejdet på byggepladsen er vigtigt, hvis vi skal høste nogle af de lavthængende frugter indenfor de klimamål, som byggeriet skal opfylde. Det er en forudsætning for at reducere noget af det dobbeltarbejde, der opstår, når faggrupper taler forbi hinanden, forklarer Mads Okking, der har været Dansk Håndværks tovholder på udvikling af materialet.

Et opgør mod silo-mentalitet

Ifølge Mads Okking er “Kort & Godt” netop designet til at løse det særlige problem, at fagfolk ofte arbejder hver for sig i byggebranchen, og værktøjet mod den såkaldte silo-mentalitet gør sig dermed relevant for alle situationer, hvor forskellige virksomheder og faggrupper er involveret i samme projekt.

Læs også: DI: “Bygninger skal være helte i den grønne omstilling”

Dansk Håndværk har dog også tilpasset materialet til uddannelsesøjemed, og det er netop dette, de mange erhvervsskoler i dag har fået i hænderne:

– Skoleudgaven er gjort så enkel, at den kan bruges til elever, der har meget lidt eller slet ingen erfaring med det praktiske arbejde på en byggeplads. Samtidigt er den tilpasset de læringsmål, der er for grundforløb 1 på bygge- og anlægsuddannelserne. Dermed kan de unge fra starten af deres uddannelse lære, hvordan de bliver bedre til at få arbejdspladsen til at fungere som en helhed, fortæller Mads Okking og fortsætter:

– Resultatet bliver, at virksomhederne kan effektivisere byggeprocessen og reducere det spild af tid og materialer, som præger byggebranchen.

Relateret indhold