Føjer endnu en gren til Gentræet

I samarbejde med midtjyske Superwood har Stark dannet Genwood, der sender kasseret træ fra produktionen videre til byggevirksomheder, der genbruger træet i nye bygninger.
Byggefirmaet JDH-Byg har netop afsluttet et renoveringsprojekt i Aarhus, hvor fokus bl.a. har været at bibeholde så meget af de eksisterende konstruktioner som muligt og primært tilføre træbaserede materialer. Her er brugt Genwood i opbygningen. Foto: JDH-Byg
Byggefirmaet JDH-Byg har netop afsluttet et renoveringsprojekt i Aarhus, hvor fokus bl.a. har været at bibeholde så meget af de eksisterende konstruktioner som muligt og primært tilføre træbaserede materialer. Her er brugt Genwood i opbygningen. Foto: JDH-Byg

Byggecenterkæden Stark og træproducenten Superwood er gået sammen om konceptet ‘Genwood’, der lægger sig tæt op ad Stark-konceptet Gentræ og træproducentens navn i både navn og gavn:

– Superwood frasorterer træ med knaster, revner eller ujævne overflader – ca. 75 m3 om måneden. Ofte kan en stor del af brættet genbruges, hvis man skærer noget fra.

– Stark henter træet og bringer det videre til tømrer- og byggevirksomheder, der kan bruge det i byggerier, i stedet for at det går op i røg.

Detalje fra renoveringsprojektet i Aarhus. Foto: JDH-Byg
Detalje fra renoveringsprojektet i Aarhus. Foto: JDH-Byg

Flere og flere af byggeriets udførende er begyndt at se værdien i genbrugte ressourcer som disse – et af dem er Aarhus-baserede JDH-Byg, der med Genwood får løst en af de udfordringer, firmaet står overfor: At indsamle større mængder og ikke mindst de rigtige genbrugsmaterialer til firmaets byggeprojekter.

Det er her, Genwood-samarbejdet viser sit værd for den aarhusianske tømrervirksomhed: Superwoods FSC-og PEFC-certificerede træbeklædninger er underlagt strenge kvalitetskrav og Stark har med flere forretninger spredt ud over hele landet en stærk logistik.

– Når vi står sammen i branchen om at gøre en reel forskel, sætter vi fart på målet om absolut bæredygtighed i byggeriet, udtaler Samuel Mydland, der er arkitekt og afdelingsleder for bæredygtighed i JDH-Byg.

Han tilføjer:

– For os giver samarbejdet med Stark og Superwood åbenlys værdi, fordi det er et cirkulært alternativ til nyt træ. Yderligere skaber det arbejdsglæde for vores medarbejdere, fordi det for den enkelte giver mening at tage ansvar og være en del af løsningen.

JDH-Bygs færdigbyggede koncept 'Ecomodul360' er et reelt bæredygtigt hus, som lagrer mere CO2 end det udleder, bl.a. ved at have Genwood på facaden. Bygningen, der er designet for adskillelse af primært biobaserede byggematerialer, står pt. udstillet på virksomhedens egen matrikel. Foto: Billedstøj
JDH-Bygs færdigbyggede koncept ‘Ecomodul360’ er et reelt bæredygtigt hus, som lagrer mere CO2 end det udleder, bl.a. ved at have Genwood på facaden. Bygningen, der er designet for adskillelse af primært biobaserede byggematerialer, står pt. udstillet på virksomhedens egen matrikel. Foto: Billedstøj

Bidrager til hurtigere grøn omstilling

Det gode partnerskab har bidraget til flere projekter og endnu flere er på vej. JDH-Byg har netop afsluttet et renoveringsprojekt i Aarhus, hvor fokus bl.a. har været at bibeholde så meget af de eksisterende konstruktioner som muligt og primært tilføre træbaserede materialer, hvor Genwood har været medspiller.

Også et byggeri på Møn udført med EcoCocon og Genwood og et atelier i Århus, hvor fokus har været på at reducere brugen af fossiltunge materialer, har fået gavn af trekløverets samarbejde. Her er bl.a. brugt genanvendelige- og biobaserede byggematerialer.

– Overordnet har sammenhold været nøgleordet for succes. Både blandt medarbejdere, med underleverandører og i samarbejde med bygherre. Med disse værdifulde partnerskaber vil den grønne omstilling hurtigere tage fart, lyder det afslutningsvist fra JDH-Byg.

Relateret indhold