Ifølge 3f’s Fagbladet er påbud fra Arbejdstilsynet på det københavnske metrobyggeri nærmest eksploderet. Der er tale om en lang række forskellige ulykker som blandt andet forbrænding, fald fra seks meters højde ned på betongulv og et tonstungt armeringsjern, der brækkede benet på en arbejder, da det væltede.
Ledelsen på metroen har flere gange lovet forbedringer af arbejdsmiljøet, men Arbejdstilsynet udstedte sidste år flere strakspåbud for farlige forhold end tidligere.
På et så stort og komplekst byggeri med så mange underleverandører i spil vil der uundgåeligt opstå problemer.
Kommunikationschef Sigurd Nissen-Petersen CMT
Der var faktisk tale om hele 296 tilfælde, og det er mere end en fordobling i forhold til året før, hvor tallet var 115 påbud, strakspåbud og forbud.
Tallene stammer fra en gennemgang af dokumenterer, som Fagbladet har fået aktindsigt i.
Skærpet tilsyn
Ifølge tilsynschef Karsten Bach Christensen har metroen været under “skærpet tilsyn” siden maj sidste år, og det har resulteret i tre gange så mange påbud, som det er normalt i branchen på bygge- og anlægsarbejder.
Normalt udstedes 35 påbud pr. 1.000 ansatte. Men på metrobyggeriet er der nu udstedt 102 påbud pr. 1.000 ansatte. Den italienske hovedentreprenør Copenhagen Metro Team stod for 171 af sagerne sidste år, men derfra afvises det, at arbejdsmiljøet er blevet dårligere:
– På et så stort og komplekst byggeri med så mange underleverandører i spil vil der uundgåeligt opstå problemer. Det afgørende er, at vi arbejder med det, siger kommunikationschef Sigurd Nissen-Petersen til Fagbladet.
Færre ulykker
Også Louise Høst, der er underdirektør i Metroselskabet, understreger over for 3f, at der var færre ulykker sidste år end året før, men hun forklarer ikke, hvorfor Arbejdstilsynet så har givet flere påbud:
– Antallet af påbud er ikke et mål i sig selv. Men det er et væsentligt redskab i vores sikkerhedsarbejde, siger hun.