Flere anvender totaløkonomi

Branchedirektør Elly Kjems Hove, DI Byg.
Branchedirektør Elly Kjems Hove, DI Byg.

DI Byg havde onsdag en velbesøgt årsdag med mulighederne ved totaløkonomi som tema. Som rosinen i pølseenden gæstede en veloplagt klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen desuden årsdagen.

Som dagen skred frem, blev det mere og mere tydeligt, at flere og flere i byggeriet allerede benytter en totaløkonomisk tilgang, når de sælger og køber byggevarer og hele bygninger. Det giver bedre og billigere byggeri og fremmer produktiviteten.

Mulig showstopper

To byggematerialeproducenter og tre bygherrer fortalte således på dagen, hvordan de anvender totaløkonomi, og en af Danmarks største entreprenørvirksomheder kunne berette, at 13 pct. af deres ordrebog i dag består af OPP-/OPS-byggeprojekter – en projektform, der rendyrker den totaløkonomiske tankegang.

Selvom at to bygherrer rigtignok fremhævede, at krav til bygningers arkitektur og bæredygtighed i nogle tilfælde kan være en showstopper for totaløkonomi, så var der fra alle sider enighed om, at totaløkonomi er kommet for at blive. Et forhold, som klima-, energi- og bygningsministeren bakkede op om, uden at han dog ønskede at løfte sløret for, om totaløkonomi indgik i den kommende byggepolitiske strategi. Strategien lanceres først endeligt fredag den 7. november.

Vi bakker op

Ministeren løftede derimod sløret for følgende tre elementer i den kommende strategi:

Nyt og fremtidssikret aftalesystem

Regelforenkling og harmonisering

Yderligere fokus på bæredygtigt byggeri

DI Byg støtter grundlæggende op om de tre ovennævnte initiativer i det omfang, bæredygtigt byggeri baseres på internationale standarder. Byggeriet er et erhverv som alle andre, der er i international konkurrence, hvorfor det er vigtigt, at byggeriets rammevilkår i Danmark er konkurrencedygtigt i international sammenhæng.

Relateret indhold