Flere altaner på vej i København

Der er stor interesse for at etablere altaner i København, og der vil fremover blive givet endnu flere tilladelser til altaner i byen.
Der er masser af københavnere, der ønsker at etablere en altan, og nu får endnu flere mulighed for at realisere ønsket. Foto: Colourbox.
Der er masser af københavnere, der ønsker at etablere en altan, og nu får endnu flere mulighed for at realisere ønsket. Foto: Colourbox.

Altanfirmaerne i hovedstaden kan formentlig se frem til nye ordrer, efter Københavns Kommune har justeret retningslinjerne for etablering af altaner. Justeringen betyder, især stuelejligheder og små lejligheder få lettere adgang til altaner end hidtil.

Der er i forvejen godt gang i markedet for altaner i hovedstaden. Siden kommunens nye altanretningslinjer blev vedtaget i februar 2016 har Teknik- og Miljøforvaltningen modtaget ansøgninger om i alt 2.334 altaner, og heraf er 84 procent blevet godkendt. 57 procent er blevet godkendt med det samme, mens 27 procent er blevet godkendt i en mindre model end den, der blev ansøgt om. De resterende 16 procent altanansøgninger, som ikke er blevet godkendt, har fået deres afslag, fordi altanerne enten var for brede, for dybe, efterlod for lidt friareal, eller fordi de medførte indbliksgener og problematiske brandforhold.

Kravene lempes

Fremover skal det dog gøres nemmere at få den eftertragtede godkendelse. Teknik- og Miljøudvalget har netop evalueret de nye altanretningslinjer og har besluttet, at kravene skal lempes. Konkret skal altanretningslinjerne justeres, så man fremover som udgangspunkt kan få tilladelse til altaner i stueetagen – også på ejendomme, hvor friarealet er mindre end kommuneplanen og lokalplanen foreskriver. Derudover lempes størrelseskravene på altaner i små lejligheder i visse situationer, så det bliver nemmere at etablere en anvendelig altan i de mindste lejligheder.

– Retningslinjerne skal sikre en ensartet og gennemskuelig sagsbehandling, men forvaltningen vil selvfølgelig også altid vurdere de konkrete forhold ved den enkelte altan, idet der kan være særlige forhold, som vi skal tage i betragtning, når vi giver en tilladelse eller et afslag, siger centerchef Steffen Mark Jensen fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Afslag forekommer

Selv om det samlet set bliver lettere at få en tilladelse til altan, vil der dog stadig være tilfælde, hvor forvaltningen kommer til at give et afslag. Begrundelser for afslag kan for eksempel være, hvis altanen skal etableres ud til en meget lille baggård, eller hvis altanen påvirker adgangsforholdene i forhold til brandveje, renovation og lignende. Der kan også være tale om særlige krav i lokalplanen, som man ikke kan dispensere fra.

Evalueringen af altanretningslinjerne er gennemført med input fra både borgere og altanfirmaerne, som førhen har været utilfredse med sagsbehandlingen i København. Ifølge evalueringen er altanfirmaerne i dag godt tilfredse med retningslinjerne og oplever, at de har gjort sagsbehandlingen mere ensartet, hvorfor forventningsafstemningen med kunderne også forløber lettere.

Kan genansøge

De justerede retningslinjer er trådt i kraft med Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse den 22. maj, og alle de aktive altansager, der ikke er færdigbehandlet, vil blive behandlet efter de nye justerede retningslinjer. Hvis man har fået et afslag inden for det seneste år, men mener, at man bør have en tilladelse baseret på de nye retningslinjer, kan man således godt ansøge igen og få revurderet sin sag.

Relateret indhold