Flaskehalse bekymrer ikke Dansk Byggeri – endnu

Manglen på arbejdskraft i Danmark og resten af Nordeuropa er en stor udfordring, men den kan godt håndteres i i hvert fald et par år endnu.
Pressefoto: Ricky John Molloy.
Pressefoto: Ricky John Molloy.

BIRK: Det danske arbejdsmarked er varmt, men det er ikke overophedet. Indenfor de næste to år kan byggebranchen godt håndtere udfordringen.

Sådan lyder det fra cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg. Dagens Byggeri fangede ham over telefonen mellem debatterne på Folkemødet.

Hvis lønforskellen mellem Danmark og resten af Europa indsnævres, så er det klart, at de formentlig foretrækker at blive hjemme i stedet for at arbejde i Danmark, men der er vi ikke endnu. Vi har stadigvæk et ret højt lønniveau i Danmark,

Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

– Jeg vil sige, at jeg anerkender udfordringen. Det matcher meget godt med vores opfattelse af situationen, at der er begyndende flaskehalse. Mit indtryk er, at man stadigvæk gerne burde kunne håndtere den, men jeg tror, udfordringen er større om et år, siger Bo Sandberg.

Den danskebyggesektor har nemlig hånd om problemet for nuværende.

Tre spor

Ifølge Bo Sandberg er der lige nu tre ting, der holder hånden under byggeriet, når det kommer til rekruttering.

– Vi er begyndt at få flere nyuddannede. I 2017 steg antallet af lærlinge med 14 procent, mens beskæftigelsen steg med 3-4 procent. Der er også en tendens til, at seniorerne bliver længere på arbejdsmarkedet, og så derudover skal det selvfølgelig også være muligt at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, siger Bo Sandberg.

Han peger desuden på digitaliseringen som en af de ting, der højner effektiviteten i byggeriet og dermed mindsker problemerne med beskæftigelse.

– I 2017 producerede man den samme værdi i bygge anlæg som i 2007, men man præsterede det med cirka 23.000 færre beskæftigede. Der sker noget i byggeriet indenfor digitalisering og effektivisering, der gør udfordringen mere håndterbar, siger Bo Sandberg.

Danmarks Statistiks pressemeddelelse om problemerne med at rekruttere i Nordeuropa bragte Dagens Byggeri en artikel om, som kan læses her.

Relateret indhold