Find den rette lærling med hjælp fra nyt lærepladssamarbejde

En østjysk Lærepladsalliance skal få flere virksomheder til at ansætte lærlinge og give de studerende på erhvervsuddannelserne mulighed for at underskrive en lærepladskontrakt tidligere, end de gør i dag.
Forsiden på flyeren, der skal få så mange virksomheder som muligt med om bord i Lærepladsalliancen. Dobbeltklik på billedet for at se hele budskabet. Illustration: Learnmark Tech
Forsiden på flyeren, der skal få så mange virksomheder som muligt med om bord i Lærepladsalliancen. Dobbeltklik på billedet for at se hele budskabet. Illustration: Learnmark Tech

Lærepladsalliancen

  • Fordele for virksomheder:
  • – Hjælp til at finde den rette lærling
  • – Administrativ hjælp til rekruttering af elever
  • – Hjælp til indgåelse af lærepladsaftaler
  • – Deltagelse på lærepladsdating to gange årligt (april og november)
  • – Invitation til fællesmøder to gange om året
  • – En fast konsulent på lærepladsområdet, som kan vejlede om f.eks. kompetencefonde,
  • uddannelsessystemet og finansiering samt
  • hjælp til strategisk kompetenceudvikling
  • – Mulighed for at deltage i kampagner og profilering på relevante sites

John A. Laursen, der er direktør i tømrer-, murer og kloakmesterfirmaet af samme navn, er en ud af pt. 29 håndværksmestre, der har meldt sig ind i Lærepladsalliancen, som er et lokalt samarbejde mellem Learnmark Tech, Horsens Kommune, Hedensted Kommune, Odder Kommune, DI Sydøstjylland, DI Dansk Byggeri Østjylland, Dansk Metal – Horsens og 3F – Horsens og Omegn.

– Vi har 12 lærlinge ud af 38 medarbejdere, så vi er godt med i forhold til regeringens mål om at ansætte flere lærlinge. Vi er med i Lærepladsalliancen for at bakke op om vigtigheden af at ansætte lærlinge og for at leve op til vores sociale ansvar. Vi skal have flere virksomheder til at ansætte lærlinge, så vi er flere til at løfte ansvaret for at uddanne kvalificeret faglært arbejdskraft, siger han.

Lærepladsalliancen er et initiativ som følge af Trepartsaftalens målsætning om flere lærepladser til unge og voksne. Trepartsaftalen blev indgået i november 2020 mellem regeringen, FH, DA, Danske Regioner og KL, og målet er, at flere virksomheder skal ansætte flere lærlinge. Og de skal helst tegne kontrakt med dem, mens de går på grundforløbet.

Et stærkt lokalt match

Lærepladsalliancen skal være med til at sikre et stærkt match mellem virksomhed og lærling, øge grundskoleelevernes kendskab til uddannelsesmuligheder i lokalområdets virksomheder og styrke rekrutteringen til fag med få ansøgere og gode jobmuligheder.

I Trepartsaftalen fra sidste år har skolerne fået ansvaret for, at deres elever indgår lærepladsaftaler, og virksomhederne skal indgå lærepladsaftale, mens deres kommende lærlinge går på skole, så eleverne oplever erhvervsuddannelsen som ét sammenhængende forløb. Den kombination skal være med til at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive for eleverne, men det er ikke uden udfordringer.

– Det har nogle brancher tradition for, mens andre først plejer at ansætte deres nye lærlinge, når de har afsluttet grundforløbet på skolen. For at vores unge og voksne elever kan skrive under på deres lærepladsaftale, mens de går i skole, har vi brug for et endnu tættere samarbejde med virksomhederne. Her er deres medlemskab i Lærepladsalliancen et stærkt værktøj – jo mere synlige virksomhederne er, jo nemmere kan vi sikre det rette match mellem virksomhed og lærling, understreger Kim Clausen, afdelingschef på Learnmark Tech.

Vil mangle 17.000 faglærte håndværkere i 2028

Lærepladsalliancen er ikke det eneste initiativ, der arbejder med at få flere unge og voksne ud i lærepladser i byggeriet. Projektet ‘Bygherrer skaber lærepladser’, som blev sat i søen i efteråret, skal udvikle konkrete metoder og værktøjer, som bygherrer, entreprenører og erhvervsskoler kan bruge til at sikre, at de politiske krav om 14 % lærlinge på almene byggerier bliver realiseret.

Indsatsen skal munde ud i en række konkrete værktøjer og videndelingsaktiviteter, som skal hjælpe hele byggebranchen til at rekruttere og fastholde unge og unge voksne.

Hanne Ullum, der er vicedirektør i Bygherreforeningen, fortæller, at Bygherreforeningen igennem de seneste år har været bekymret for udsigten til mangel på faglærte.

– Landets bygherrer er bekymrede over at se en udvikling, hvor der ikke uddannes nok faglærte til byggebranchen. Arbejdsmarkedets parter har de seneste år iværksat forskellige initiativer. Desværre har det vist sig ikke at være nok. Allerede i 2028 anslås det, at branchen vil mangle 17.000 faglærte håndværkere, fortæller Hanne Ullum.

Projektets metode og tilgang er at understøtte bygherrer i at opstille realistiske krav og målsætninger om lærepladser. Hanne Ullum fortæller, at Bygherreforeningen har arbejdet med projektet Byg med unge-alliancen og der har opnået erfaringer, der viser, at arbejdet med bygherrerne virker:

– Der uddannes flere lærlinge under byggeriet, når bygherren arbejder systematisk og målrettet med opgaven. De erfaringer bygger vi videre på i det nye projekt, hvor der skal bygges broer mellem de mange parter, som skal samarbejde for at få flere faglærte i byggeriet. I dette projekt navnlig de almene bygherrer, entreprenører og erhvervsskoler, som sammen skal have bedre fat i de unge, som står foran at vælge uddannelse eller finde læreplads. Det kræver nytænkning, nye værktøjer og nye alliancer at få den proces til at lykkes – det sker ikke af sig selv, fortæller vicedirektøren.

To lærepladskonsulenter er på plads

Learnmark Tech har i forlængelse af Trepartsaftalen ansat to lærepladskonsulenter, som blandt andet skal sikre det bedste match mellem lærling og virksomhed, at skolens elever får indgået lærepladsaftaler, mens de går på grundforløbet og godkendelse af virksomheder, der fremover ønsker at ansætte lærlinge.

– Konsulenterne er i kontakt med virksomheder, som pt. ikke har lærlinge, for at informere dem om fordelene ved at have lærlinge, og at vi som skole hjælper dem med alt det praktiske papirarbejde. Vi planlægger også en stor lærepladsmesse den 11. februar 2022, hvor vi håber, at mange virksomheder vil bakke op, så vi i fællesskab kan synliggøre de mange attraktive uddannelsesmuligheder, der er i Horsens og de nærliggende kommuner, fortæller Kim Clausen.

Virksomheder, der er medlem af DI, kan melde sig ind i Lærepladsalliancen.

Pr. 13. december 2021 deltager følgende virksomheder i Lærepladsalliancen:

Aagaard Jensen Gruppen A/S

Arnholtz Entreprise ApS

Assenholt & Nielsen ApS

Blunico A/S

Bytømreren A/S

Dagnæs Glaslager Tømrer/Snedker A/S

Dagnæs Murerforretning ApS

Ejvind Laursen A/S

FL Byg Tømrerfirma Frederik Thorborg Larsen

HM Entreprenør A/S

Hovedgård Blikkenslagerforretning ApS

Kent Sand Entreprise ApS

Mike Varberg Byg ApS

Milton Huse A/S

MN Brolægning ApS

Preben Jørgensen Huse A/S

RK Smede- og Maskinfabrik ApS

Schur Flexibles Denmark A/S

Simpson Strong-Tie A/S

Stark Danmark A/S

Steel Products Aage Østergaard A/S

Strib-Middelfart Entreprenørforretning A/S

Svend Erik Lind A/S

Tømrerforretningen Nicolai Vad Kruse ApS

Tømrer, Murer & Kloakmester John A. Laursen A/S

VAM A/S

Varberg Tømrer Og Ejendomsservice ApS

Villiam Petersen Tandhjulsfabriken Horsens A/S

Vola A/S

Relateret indhold