Finansministeren har “blacklistet” malerbranchen

Med en grøn udgave af Boligjobordningen kan udspillet til finanslov 2016 udelukke malerfaget. Danske Malermestre advarer om øget sort arbejde.
Danske Malermestre forsøger stadig at få malerarbejde ind under den del af Boligjobordningen, der omfatter hjemmeservice. Pressefoto.
Danske Malermestre forsøger stadig at få malerarbejde ind under den del af Boligjobordningen, der omfatter hjemmeservice. Pressefoto.

Siden Boligjobordningen blev indført, har malermestrene oplevet, at kunderne er holdt op med at efterspørge sort arbejde, og mængden af gør-det-selv-malere er også blevet mindre.

Det fortæller direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre til Dagens Byggeri, og han er derfor meget skuffet over, at regeringens finanslovsforslag lægger op til en ny, grøn Boligjobordning, uden at det er farven på væggene, der hentydes til.

Andre brancheorganisationer har udtrykt fuld opbakning til, at ordningen målrettes grønne investeringer, men jeg tror, at de er blevet lidt forblændede af det grønne. Realistisk set kan en grøn ordning ende i det rene ingenting og drukne i regler og administration.

Ole Draborg Direktør, Danske Malermestre

– Der er ikke mange “grønne” maleropgaver, og konsekvensen af intentionerne om en grøn Boligjobordning er dels en øget masse af sort arbejde, og dels at vi mister mange jobs i malerbranchen. Det sorte arbejde vender tilbage, når situationen ændrer sig fra årsskiftet, siger Ole Draborg til Dagens Byggeri.

Små sko

Han giver ikke meget for de beregninger, der viser, at de ekstra arbejdspladser, som Boligjobordningen har skabt, har været meget dyre.

– Som jeg ser på regeringens analyser, går man i meget små sko. Nu vil vi gennem de kommende måneder forsøge at påvirke politikerne, og om ikke andet så må malerarbejde i det mindste komme ind under den hjemmeserviceordning på 6.000 kroner, der ligger i den nye ordning. Det er virkelig ærgerligt for et fag som malerfaget, at vi kan falde ud af ordningen. Vores medlemmer har om nogen kunnet mærke effekten af flere ordrer fra privatkunder, siger han videre.

Forblændede organisationer

Generelt har Danske Malermestres direktør svært ved at se, at der kommer mange opgaver til især de mindre aktører i byggesektoren.

– Andre brancheorganisationer har udtrykt fuld opbakning til, at ordningen målrettes grønne investeringer, men jeg tror, at de er blevet lidt forblændede af det grønne. De gør regning uden vært, hvis de tror, at det bliver en fordel for deres medlemmer. Realistisk set kan en grøn ordning ende i det rene ingenting og drukne i regler og administration, slutter Ole Draborg.

Relateret indhold