Farvel til et udfordrende år – goddag til et lysere, grønnere 2021

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2020 - og frem mod 2021. I dag administrerende direktør Frank Ove Larsen, Rockwool Nordics.
Frank Ove Larsen er administrerende direktør i Rockwool Nordics. Pressefoto.
Frank Ove Larsen er administrerende direktør i Rockwool Nordics. Pressefoto.

De bedste ord til at beskrive 2020 er “anderledes” og “interessant”. Et anderledes år, fordi det har været fuld af udfordringer og kolossale forhindringer i slipstrømmen på COVID-19, men også fordi det har tvunget os til at se verden med nye øjne, konstant udtænke nye løsninger, der fungerer i vores forretning, og sikre fortsat aktivitet på byggepladserne.

For Rockwools vedkommende har der været fokus på at holde produktionen i fuld gang, så vi har kunnet sikre leverancerne til vores mange kunder, samtidig med at vi har sat medarbejdernes sikkerhed i højsædet. Og det kan jeg stolt konstatere, at vi har gjort til UG på vores to danske fabrikker.

2020 har været et virkelig interessant år, fordi vi har lært meget om os selv, vi har udviklet os med ekspresfart, vi har fået trænet vores omstillingsevne og en meget nødvendig digitalisering af byggebranchen har taget udviklingsmæssige kvantespring.

Det har vist sig, at den danske byggebranche og Rockwools egen organisation er tilpasningsdygtige og ansvarlige. Sammen har vi bevist, at vi formår at håndtere akutte, dagligdagsudfordringer, der sætter pres på alle niveauer af værdikæden, og stadig holde godt gang i byggeriet. Vi skal være meget tilfredse med, at det er lykkedes det danske samfund at holde gang i byggepladser og transport af varer på trods af restriktioner. Helt konkret har vores medarbejdere på Rockwool fabrikkerne med kontinuerligt overarbejde sikret leverancer til den danske byggebranche. I fællesskab har byggebranchen formået at holde hjulene i gang – til gavn for aktører i branchen, arbejdspladser og samfundsøkonomien som helhed.

Traditionsbunden, men omstillingsparat

Byggebranchen er ofte blevet beskrevet som en konservativ branche, men Corona-året 2020 har vist, at vi er omstillingsparate. Corona har accelereret behovet for nye tanker og samtidig har det politiske fokus på at sikre en “grøn genstart” banet endnu mere vej for og sat øget pres på behovet for energieffektive løsninger. Begge dele har åbnet op for nogle nye måder at møde og interagere med kunderne på. Det fortjener et stort skulderklap, at vi som branche og sektor med Corona-truslen hængende over hovedet forsat har kunnet skabe succesfulde projekter OG har løftet en vigtig samfundsmæssig indsats for at sikre den ambitiøse, grønne omstilling.

2020 har derfor været et travlt år for den danske byggebranche – ikke mindst fordi, danskerne har taget energiforbedringer af deres hjem og boliger til sig. Nu snakker vi ikke længere kun nye samtalekøkkener og smarte badeværelser, men den generelle klimainteresse har også rettet fokus mod de nødvendige energiforbedringer i boliger og erhverv.

Øget fokus på grønne løsninger og bæredygtige tiltag

Lige om hjørnet venter et friskt nyt år, som forhåbentligt betyder, at vi kan lægge Coronaen bag os. Inden vi vender det første kalenderblad, blæser der allerede positive og forventningsfulde vinde, og derfor vi ser i Rockwool frem mod 2021 med positiv forventning. Regeringen har søsat grønne hjælpepakker og energirenoveringspuljer, håndværkerfradraget er hævet, EU hæver ambitionsniveauet – ja på stort set alle områder bliver der sat yderligere fokus på den samfundsvigtige, grønne omstilling.

I Rockwool er vi helt klar til et grønt og bæredygtigt 2021. Vi har brugt de sidste ti år på at udvikle og investere i en grøn produktion. Fra 1. januar 2021 omstiller vi produktionen på to af de store smelteovne i Danmark til biogas. Samtidigt har vi trykket på startknappen til verdens største elektriske smelteovn til produktion af stenuld på vores fabrik i Norge. Samlet set betyder det, at vi allerede fra årsskiftet 2021 er klar til at understøtte byggebranchens mange energirigtige projekter med brandsikker kvalitetsisolering. Vores produkter, produceret på vedvarende energikilder og med et lavt niveau af indlejret CO2, bidrager positivt til byggeriets livscyklusanalyser. Vi oplever et markant stigende fokus hos vores kunder og hos lovgivere på bæredygtighed og bygningers klimapåvirkning. I dansk byggeindustri har vi en umådelig spændende og vigtig fælles opgave med at udvikle fremtidens teknologi til byggebranchen.

Vigtig indsats for dygtig faglært arbejdskraft

2021 rummer mange muligheder, som vi glæder os til at tage fat på, men vi er også meget bevidste om, at en stor udfordring i 2021 kan risikere at blive mangel på faglært arbejdskraft. Dygtige faglærte håndværkere er allerede en mangelvare i nogle dele af byggeriet. Her er det vigtigt, at vi i byggebranchen alle sammen støtter op om uddannelsesinitiativer og er med til at sikre, at vi får uddannet dygtige, kompetente håndværkere, som er nøglen til, at vi fortsat kan bygge og renovere energieffektive bygninger i verdensklasse.

Vi har et ansvar for den grønne omstilling, men også et ansvar for, at den kan gennemføres med dygtige produktionsmedarbejdere, installatører og faglærte håndværkere, så bygningens kvalitet er i orden i mange årtier frem. Med den omstillingsparathed, vi har vist i 2020, er jeg sikker på, at vi i fællesskab også i 2021 kommer til at udvikle helt nye unikke værdiskabende og bæredygtige løsninger på de udfordringer, som vi bliver stillet overfor.

Relateret indhold