Det aktuelle landskab i byggebranchen er bemærkelsesværdigt broget. På den ene side oplever vi et betydeligt fald i nybyggeri, mens beskæftigelsen samtidig når historiske højder. Denne paradoksale situation understreger de dybe forskelle, der findes mellem de forskellige underbrancher i bygge- og anlægssektoren.
Læs også: Økonom: Historisk høj beskæftigelse overpræsterer
Murerne er lidt pressede for tiden. Og hvad nyt er det så i det? Deres ordrebeholdning ligger altid lavt i januar. Faktisk i gennemsnit 20 % lavere end i juli måned, hvilket gør murerne til en af underbrancherne under bygge og anlæg med størst sæsonudsving. Det er derfor ikke så mærkeligt, at der går lidt vinterdepression over murernes vurderinger.
Men i år er niveauet altså særligt lavt. Vi skal tilbage til starten af 2017 for at finde lige så få måneders arbejde i ordrebøgerne. Det stemmer fint overens med, at omkring en tredjedel af murerne forventer lavere omsætning de næste tre måneder. Og samme andel har oplevet faldende omsætning i de seneste tre måneder, mens ingen har haft stigende omsætning.
De er også udfordret
Murerne er dog ikke de eneste, der oplevet svagere omsætning. Vi ser stort set samme billede for tømrer- og bygningsvirksomhederne samt maler- og glarmestervirksomhederne.
Maler- og glarmestervirksomhederne er en underbranche med store udsving, men det springer da i øjnene, at vi skal tilbage til starten af 2014 for at finde en lavere vurdering af de seneste måneders omsætningsudvikling.
Læs også: Inflation: Indkøberne fortjener et klap på skulderen
Faktisk melder præcis halvdelen om, at mangel på efterspørgsel er en produktionsbegrænsning i øjeblikket. Og forventningerne til de næste tre måneder er bestemt ikke prangende, når kun 9 % forventer fremgang, mens 36 % forventer faldende omsætning.
Samlet giver det et billede af nogle udfordringer med efterspørgslen efter bygningshåndværk.
Bugnende bøger og ordentligt dyk
Anderledes godt går det for elinstallatører og byggeentreprenører. Her bugner ordrebøgerne. For fagentreprenører er det lidt vildt at have ordrer til næsten otte måneders arbejde på plads, men sådan har det været for elinstallatørerne i over et år nu. Der må være gode penge i at være elektriker for tiden.
Læs også: Helt på månen: Går glip af stor mulighed for flere faglærte
Og så ser vi nu de første tegn på svækkelse hos anlægsentreprenørerne. Vi skal tilbage til foråret 2018 for at finde en tilsvarende lav ordrebeholdning, og omkring en fjerdedel af virksomhederne melder, at manglende efterspørgsel begrænser produktionen i et eller andet omfang. Desuden har forventningerne til de næste tre måneder omsætning taget et ordentligt dyk. 41 % forventer faldende omsætning, mens kun 5 % forventer en stigning. Men de kommer også fra et virkeligt højt niveau.
Den aktuelle situation bygge- og anlægsbranchen er altså præget af både modvind og medvind. Mens bygningshåndværkere kæmper med faldende ordrer og efterspørgsel, så har f.eks. elektrikerne mere at lave, end godt er.