Der er langt mellem de rosende ord til det bornholmske færgeforlig, som Transportminister Magnus Heunicke (S) har stået i spidsen for.
Indtil nu har næsten 13.500 bekymrede bornholmere skrevet under på en protest mod færgeforliget, og nu tilslutter Dansk Byggeri sig flokken af bekymrede. For når kalenderen viser 2017, og forliget træder i kraft, vil det kunne mærkes hos de mange små og store bygge- og anlægsvirksomheder på øen. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.
– Forliget betyder, at der vil komme væsentligt færre tyske turister til øen, fordi det ikke bliver muligt at sejle færgeforbindelse mellem Tyskland og Bornholm lige så ofte. Det vil vi håndværkere opleve konsekvensen af, for det er os, der står for at renovere og vedligeholde de mange udlejningshuse og -lejligheder, hoteller, pensionater og campingpladser på øen. Og når de ikke bliver lejet ud, vil der naturligvis være et tilsvarende mindre behov for vores ydelser, siger formand for Dansk Byggeri Bornholm, Jens Koefoed.
Rammer hårdt
Lige netop tyskerne er glade for at besøge solskinsøen, og de udgør en stor del af turistindustrien. Derfor rammer færgeforliget hårdt, og turistbranchen forventer, at der vil blive sagt “Guten Tag” halvt så mange gange på færgekajen som normalt. Dermed står Bornholm til at miste mellem 300.000 og 400.000 tyske overnatninger hvert år, vurderer Feriehusudlejernes Brancheforening.
– Når turistbranchen bløder, bløder håndværksvirksomhederne også. Mange virksomheder på øen har specialiseret sig i at servicere netop turistbranchen, og derfor vil det give tydelige dønninger i branchen, siger Jens Koefoed og tilføjer:
– Vi må derfor håbe på, at politikerne på Christiansborg lytter til de mange bornholmere, der protesterer, siger han.