Få støtte til at bygge et CO2-fyrtårn

Bygherrer, der vil sætte nye standarder for klimaaftryk i boligbyggeriet, kan ansøge om økonomisk hjælp til byggeriet gennem initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet.
Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.

Vores bygningers CO2 udledning skal bankes helt i bund for at sænke klimabelastningen fra dem mest muligt.

Derfor får branchen nu udfordringen med at bygge attraktive boliger, der kun udleder 2,5 kg CO2 pr. m2 per år.

Det er en fjerdedel af det normale og så stor en udfordring, at initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet – som Villum Fonden og den filantropiske forening Realdania står bag – nu giver mulighed for økonomisk støtte til de ambitiøse bygherrer, der vil finansiere, udvikle og opføre eksempelbyggerier, som kan inspirere andre til at gå i samme retning.

Der kan søges støtte til forskellige typer boligbyggeri, som skal være skalérbart, så andre kan følge det gode eksempel.

– Det er en kæmpe opgave, som hverken bygherrer, rådgivere eller entreprenører kan løfte alene. Det vil kræve både udvikling og innovation fra den enkelte bygherre, siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania.

– Samtidig er det vigtigt, at der er et samarbejde og sker vidensdeling mellem projekterne, så erfaringerne fra de enkelte projekter hurtigst muligt når ud til resten af byggebranchen.

Projektchef på vegne af Villum Fonden, Michael K. Rasmussen, håber på bred interesse:

– Hvis vi skal nå i mål med en klimareduktion på 75 procent, er det helt nødvendigt at bygherrer med mod og visioner er med til at finde løsningerne. Vi tror på, at der er bygherrer, som er klar til at sætte deres præg på fremtidens boliger. Og vi håber, at mange vil melde sig, siger Michael K. Rasmussen.

Ansøgningsfeltet inddeles i tre bygherrekategorier: – Eksempelbyggerier for private bygherrer; etageejendomme og rækkehuse.

– Eksempelbyggerier for almene boligorganisationer; etageejendomme og rækkehuse.

– Eksempelbyggerier for husbyggere; 1-families- eller klyngehuse.

De enkelte boligtyper er ikke skarpt defineret, da Boligbyggeri fra 4 til 1 planet ønsker at skabe plads til idéudvikling.

Interesserede bygherrer kan læse mere om betingelserne for deltagelse på 4til1planet.dk.

Ansøgninger skal afleveres senest d. 18. november 2022 kl. 12.00. Der forventes opstart af udvikling og projektering i første kvartal 2023. Forløbet administreres af det rådgivende ingeniørfirma MOE.

Relateret indhold