Få det optimale ud af byggeprocessen

Ingen kommer nemt til den optimale byggeproces. Så herfra skal lyde et par konkrete bud på, hvordan man lærer man at spille sammen fra startfløjt til endt kamp og gå efter det fælles mål.
Henry Høitbjerg. Pressefoto.
Henry Høitbjerg. Pressefoto.

Alt for ofte oplever man i byggeriet, hvordan hele holdet fra entreprenør til underentreprenør og bygherre trækker i hver sin retning – bevist og ubevist. Det skader såvel produktivitet som arbejdsglæde, og det er synd og skam, når man med få redskaber, kan få alle spillerne til at trække på samme hammel.

Det kræver imidlertid en gentænkning af byggeriets strukturer og snitflader og en reorganisering af de eksisterende kompetencer til konkret værdi for byggeriet, en ændring jeg har set effekten af. Så lad mig uddybe med fodboldholdet som metafor.

Et overblik og et helhedssyn

Mit svar var klart – vi skal forbedre samspillet i byggeprocessen. De mange involverede skal lære at spille sammen og tune sig bedre ind på hinanden, frem for at spille solo med individuelle dagsordener.

Vi skal kende vores egen rolle, kompetencer og værdi i byggeriets faser – men viden om de øvrige holdspilleres roller og opgaver er mindst lige så afgørende. Dertil kommer viden om, hvordan egne opgaver løses i sammenhæng og bidrager til den samlede leverance. Det kræver overblik og et helhedssyn.

Jeg ser alt for ofte at kampen er tabt. Blandt andet på grund af interessekonflikter, ringe kommunikation, manglende kompetencer, det forkerte tempo og dårligt og manglende arbejdsmiljø – støj der forstyrrer og forhindrer fremdrift i projektet.

Derfor går vi i Linear CM forrest i udviklingen af nye samarbejder ved at være bygherres sparringspartner. Vores vision er at sætte bygherren i førertrøjen og samle alle involverede parter om at skabe det bedst mulige byggeprojekt ud fra et fælles mål.

Bygherren i førertrøjen

Som træner er forudsætningen at du kan lægge en strategi, har erfaring med de forskellige positioner og tricks og at du har styr på den enkelte spillers fysik og kompetencer. Samme forudsætninger er der til bygherrer. Bygherrer skal vide hvad der kan forlanges af de forskellige parter for at opnå det bedste resultat.

Præcis som træneren, skal bygherren have rollen som leder, strateg og besidde beslutningskraft. Bygherren skal tilbage i førersædet og have den primære opgave at lede og forene de individuelle parter til en helhed.

En succesfuld byggeproces kræver beslutningskraft og fokus på den strategiske sammenhæng. I bund og grund handler det om, at vi skal spille hinanden rigtigt, allerede fra første fløjt. I Linear CM skaber vi samspil mellem projektets mange fagdiscipliner og gør processen overskuelig og håndterbar for bygherrer, at stå i spidsen for.

Kend rådgiverens kompetencer

Hvis byggeforløbet skal blive vellykket, skal det hele vejen igennem ledes professionelt. Der skal være styr på en lang række forhold, herunder lovgivningen, tidsplanen, økonomien, kvaliteten, risici, organisering, arbejdsmiljøet med mere.

Undervejs skal der træffes en lang række valg og man skal vide hvilke valg der bør træffes hvornår, samt hvilke konsekvenser de kan få. Man behøver som bygherre ikke selv at have styr på alle detaljerne, men man skal sikre sig, at andre har styr på det. At være bygherre er en ledelsesopgave.

Mit fokus er at få bygherre til selv at styre “kampen”. De fleste bygherrerådgivere har en baggrund fra en arkitektvirksomhed eller et rådgivende ingeniørfirma, men mangler entreprenørerfaring – en mangel på erfaring som gør at alle kompetencer på holdet ikke udnyttes optimalt – det kan i min optik betyde nederlag frem for sejr.

Derfor har vi i Linear CM valgt at fokusere på primært bygherrens behov for rettidig viden og risikoafdækning – det skaber et fælles mål på baggrund af overblik og brugbare beslutningsgrundlag.Og forhåbentlig kan vi på den baggrund løfte hele byggeriet.

Relateret indhold