EU accepterer PSO-afskaffelse

EU-Kommissionen har godkendt den danske afskaffelse af PSO-afgiften. Der følger dog nye omkostninger med som betingelse for godkendelsen.
Der følger en regning på 890 millioner som betingelse for, at EU-Kommissionen godkender den danske PSO-aftale. Foto: Colourbox.
Der følger en regning på 890 millioner som betingelse for, at EU-Kommissionen godkender den danske PSO-aftale. Foto: Colourbox.

Onsdag godkendte EU-Kommissionen den danske omlægning af PSO-aftalen. Det sker efter, at regeringen den 17. november 2016 indgik en bred politisk aftale om en gradvis afskaffelse af PSO’en fra 2017 til 2022, så støtten fremover finansieres over finansloven.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt er glad for, at der nu kan sættes et punktum i forløbet omkring PSO’en.

– Vi har forhandlet et godt kompromis med EU-Kommissionen, siger han i en pressemeddelelse udsendt af ministeriet.

Som betingelse for at aftalen godkendes af EU, kræves det dog, at Danmark bruger 890 millioner kroner på udbygning af infrastruktur, der skal gavne grænseoverskridende projekter. Denne betingelse skal opfyldes for at undgå, at den nye aftale diskriminerer importeret elektricitet i overgangsperioden, skriver EU-Kommissionen.

Millionregning forudset

Allerede for to uger siden advarede energi-, forsynings- og klimaministeren om, at der muligvis ville følge en ekstraregning fra EU-Kommissionen.

Oprindeligt blev det krævet fra kommissionens side, at Danmark ændrede den nuværende finansieringsmodel allerede fra 2017 grundet diskrimineringen af udenlandske producenter af grøn energi, som ikke kan få dansk PSO-støtte.

Det lykkedes dog aftalepartierne i Folketinget at blive enige om at flytte afgiften over til finansloven over en femårig periode.

Ekstraregningen følger derfor nu for at sikre, at udenlandske producenter ikke rammes, hvorfor de vil blive forfordelt i de fem år.

Vi har forhandlet et godt kompromis med EU-Kommissionen.

Relateret indhold