Et tvetydigt boligmarked i voldsomt prisdyk både belønner og straffer

Kommende boligejere kan købe billigere, mens de nyslåede står til tab - men lav handelsaktivitet er dog et potentielt stort samfundsøkonomisk problem.

Et år er lang tid på boligmarkedet. Selv udviklingen i 4. kvartal 2022 føles allerede noget fjern her ved indgangen til april. Og det er måske meget godt, for netop andet halvår af 2022 vil nok stå tilbage som det tidspunkt, hvor den aktuelle nedgang på det danske boligmarked for alvor accelererede, både hvad priser og handelsaktivitet angår.

Ifølge Danmarks Statistik faldt priserne på enfamiliehuse fra 3. til 4. kvartal 2022 med 3,2% og på landsplan er huspriserne faldet 6,2% i løbet af 2022. For ejerlejlighederne var det især i 3. kvartal, at prisfaldet for alvor slog igennem, men de faldt dog med yderligere 0,8% fra 3. til 4. kvartal 2022.

Samlet for 2022 faldt priserne på ejerlejligheder med 5,3%. Sommerhusene holdt overraskende nok skindet på næsen med en tæt på neutral prisudvikling i forhold til 2021.

Tvetydigt

Prisfaldet på boligmarkedet er tvetydigt og kan fortolkes i to retninger. På den ene side giver det nye generationer af boligkøbere bedre mulighed for at komme ind på markedet, ligesom det vel også er en økonomisk nødvendighed, at der på et tidspunkt skulle ske en nedadgående priskorrektion ovenpå den ekstreme corona-periode.

Omvendt er det klart, at nogle 2022-boligkøbere er kommet i klemme med hensyn til timing for indtræden på boligmarkedet samtidig med at boligprisfald altid sætter sig som en negativ impuls i resten af samfundsøkonomien, særligt i privatforbruget.

Den lave handelsaktivitet er til gengæld entydig dårligt nyt. Der var 29% færre handler med enfamiliehuse i 2022 end i 2021 – og hele 35% færre handler med ejerlejligheder sidste år end i 2021.

Dels er det problematisk, hvis det fortsat fleksible og hyperaktive arbejdsmarked med mange jobskift ikke kan modsvares af en tilsvarende fleksibilitet på boligmarkedet.

Men her skal man dog se på det samlede boligmarked inklusiv lejemarkedet før man konkluderer alt for håndfast.

Sidevind for byggebranchen

Til gengæld er der også helt konkret mange job bundet op på boligrenovering, som typisk igangsættes omkring ejerskifte af boligen – og det i en byggebranche, som i 2023 står foran lidt mere sidevind efter ni år med medvind på cykelstien og på byggepladserne.

Indtil nu har sommerhusene været solstrålehistorien på boligmarkedet, og set på landsplan gik et ellers turbulent 2022 nærmest upåvirket henover disse boliger.

Men af uransagelige årsager oplevede Fyn et kraftig prisfald på fritidshuse, nemlig ca. 19% og også – lidt mere forventet – Nordsjælland havde tocifret prisfald på sommerhuse med -10%.

I 2023 må man nok forvente mere generelle prisfald på sommerhuse.

Relateret indhold