Espergærde Gymnasium og HF vinder klimapris

På Energiforum 2016 blev årets vinder af Energi og miljøprisen i dag kåret. Skolen fra 1979 har formået at rykke positivt på næsten alle klimaparametre.
CO2-udvalget fra Espergærde Gymnasium og HF fik prisen overrakt af Lene Espersen, Danske Ark, og Mads Bo Bojesen, Energiforum Danmark. Foto: Torben Jastram.
CO2-udvalget fra Espergærde Gymnasium og HF fik prisen overrakt af Lene Espersen, Danske Ark, og Mads Bo Bojesen, Energiforum Danmark. Foto: Torben Jastram.

En engageret miljøindsats siden 2009 betød, at det var Espergærde Gymnasium og HF, der løb med Energi- og miljøprisen 2016, som blev uddelt tirsdag eftermiddag under Energiforum 2016 i Nyborg. Derfor kunne skolens CO2-udvalg modtage prisen, som blev uddelt af adm. direktør Lene Espersen fra Danske Ark og formand for Energiforum Danmark, Mads Bo Bojesen.

Gymnasiet løb med hæderen foran de to andre nominerede, Bygningsstyrelsen og Brødremenigheden i Christiansfeld.

… den uddannelse der ligger i, at få eleverne til at tænke klima- og energibevidst, det er den slags, der skal til, hvis vi skal have fuldt udbytte af vores tekniske investeringer.

Formand Mads Bo Bojesen Energiforum Danmark

Espergærde Gymnasium og HF vandt for en meget vidtfavnende og helhedsorienteret tilgang til klima og energi, der er ikke bare noget man tænker på, når der udskiftes pærer eller vedligeholdes bygninger. Al vedligeholdelse og renovering af skolens bygninger går gennem skolens CO2-udvalg, så det sikres, at de mindst CO2-belastende løsninger vælges.

Klima og energi er også en del af pensum og indgår i en lang række undervisningsforløb. Skolens brugere involveres gennem et prisværdigt samarbejde i CO2-udvalget som består af skolens pedel, lærere, elever, arbejdsmiljørepræsentant og ledelsen.

Mange indsatsområder

Skolen har opnået store besparelser via en række projekter, der blandt andet omfatter identificering samt udskiftning af utætte ruder som opfølgning på et Naturvidenskabeligt Grundforløb projekt foretaget af to elever. Derudover har skolen på elevernes initiativ indført regnvandsopsamling fra tage til toiletskyl, opsat solceller og varmpumper samt udskiftet elpærer til LED.

Skolens mange energivenlige projekter har betydet, at gasforbruget er blevet reduceret med 32 procent i perioden 2008-2014, vandforbruget reduceret med 30 procent i perioden 2012-2014 og elforbruget reduceret med 7 procent i samme periode.

Samtlige projekter har en maksimal tilbagebetalingstid på 10 år.

– Det blev det tværfaglige og involverende engagement der vandt. Det de har gjort på Espergærde Gymnasium og HF bør være til inspiration på hundredvis af gymnasier og ungdomsuddannelser i hele landet, og landets tusindvis af folkeskoler kan også skele til erfaringerne. Det er virkelig imponerende, hvordan de har inddraget alle typer af brugere. Og den uddannelse der ligger i, at få eleverne til at tænke klima- og energibevidst, det er den slags, der skal til, hvis vi skal have fuldt udbytte af vores tekniske investeringer, siger Mads Bo Bojesen.

Prisen er blevet uddelt hvert år siden 1984.

Relateret indhold