Esbjerg: Vil bygge skole til klimahåndværkere med pensionskroner i ryggen

PensionDanmark har sammen med Esbjerg Kommune og uddannelsesinstitutionen Rybners underskrevet en hensigtserklæring om at samarbejde om en kommende skole i landets femtestørste by.
Behovet for faglærte, der kan bygge vindmøller, opsætte ladestandere og etablere solcelleanlæg på tagene, er stort og bliver kun større. Foto: Esbjerg Kommune.
Behovet for faglærte, der kan bygge vindmøller, opsætte ladestandere og etablere solcelleanlæg på tagene, er stort og bliver kun større. Foto: Esbjerg Kommune.

Den grønne omstilling kræver, at der er nok faglærte.

Den simple erkendelse hjælper dog hverken selve omstillingen eller de mange virksomheder i byggeriet, der er presset på manglende, kvalificeret arbejdskraft.

Læs også: Første kuld klimahåndværkere klar til at smøge ærmerne op

Sidste år foreslog regeringen derfor at etablere tre nye klimaerhvervsskoler som kraftcentre med fagligt stærke miljøer for grøn omstilling og bæredygtighed.

– Vi har hårdt brug for dygtige bygningsarbejdere, elektrikere, metalarbejdere og andre faggrupper, der kan bidrage til den grønne omstilling af vores samfund. Derfor er det helt oplagt, at vi giver vores unge, som i forvejen er dybt optagede af klimaet, mulighed for også at gøre en forskel for klimaet, når de vælger uddannelse, lød det dengang fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Læs også: Se BIG’s vilde plan for Esbjerg: En hel by i én bygning

Regeringen vil investere 100 mio. kroner årligt fra 2023-2028 og 30 mio. kroner årligt herefter i klimaerhvervsskolerne, der målrettes uddannelser inden for byggeri-, landbrugs-, transport-, energi-, industri- og affaldssektoren.

Kan skabe ideelle rammer

Flere kommuner har siden udtrykt interesse for at huse en klimaerhvervsskole, og nu har PensionDanmark sammen med Esbjerg Kommune og en samarbejdskreds bagved en klimaskole i Esbjerg herunder den lokale uddannelsesinstitution Rybners aftalt at samarbejde om finansieringen af en klimaerhvervsskole, hvis den placeres i Esbjerg:

– Som understreget i ‘Esbjerg-erklæringen’ er det altafgørende, at vi får sikret en effektivt og CO2-neutral energiforsyning i Danmark, som kan realisere vores ambitiøse klimamål. Det kræver flere faglærte, og det kræver nye og specialiserede kompetencer. Med vores erfaring inden for bæredygtigt byggeri og offentligt-private partnerskaber kan vi skabe de ideelle rammer om fremtidens grønne uddannelser, siger Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark.

I Esbjerg, Varde og Fanø bakker både kommunerne, uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og arbejdsmarkedets parter op.

Kan rekruttere de nødvendige kræfter

Over årene har Esbjerg udviklet sig til en stærkt spiller for grøn energi i Nordeuropa, og i takt med, at tusindvis af olie- og gasrelaterede jobs over de kommende år skal erstattes med arbejdspladser inden for bæredygtige energikilder som havvind og power-to-x, vil der opstå et vedvarende behov for erhvervsuddannet arbejdskraft og specialiseret efteruddannelse af faglærte.

– Esbjerg spiller en ubestridt nøglerolle i den grønne omstilling på nationalt og europæisk plan. Etableringen af en klimaerhvervsskole i Esbjerg vil være med til at sikre, at de mange forskellige aktører kan rekruttere de nødvendige kræfter, der bringer os tættere på at nå de ambitiøse klimamål. Her er det fornøjelse at byde velkommen ombord til PensionDanmark, og med denne hensigtserklæring sender vi et stærkt signal om, at en af de kommende klimaerhvervsskoler naturligt hører hjemme i Esbjerg, siger Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune.

Behov for 130.000 årsværk fra faglærte

Dansk Energi forventer, at investeringerne i den grønne omstilling frem mod 2030 vil indebære et samlet behov for 130.000 årsværk fra faglærte:

– Skal vi have en klimaerhvervsskole med fokus på energi, der skal løfte hele sektoren og skabe en internationalt anerkendt erhvervs- og efteruddannelsesinstitution i Danmark, så kræver det yderligere investeringer til udstyr, kompetenceudvikling og bygninger, lyder det fra Olaf Rye, adm. direktør for uddannelsesinstitutionen Rybners i Esbjerg.

Relateret indhold