Erhvervskoler: Stå fast på karakterkrav

Folkeskolen skal have mere fokus i undervisningen på, at alle skal kunne leve op til minimumskravene for at komme ind på en erhvervsskoleuddannelse.
Direktør Lars Kunov fra Danske Erhvervsskoler mener, man bør holde fast i karakterkravene til erhvervsuddannelserne. Foto: Colourbox.
Direktør Lars Kunov fra Danske Erhvervsskoler mener, man bør holde fast i karakterkravene til erhvervsuddannelserne. Foto: Colourbox.

En analyse fra LO’s ugebrev A4 viser, at flere end 2.000 unge ikke har kunnet opfylde adgangskravene på karakteren 02 i dansk og matematik til en erhvervsuddannelse. Det viser sig også, at mange af de unge, der havde for lave karakterer, helt udeblev fra optagelsesprøverne.

Enhedslistens erhvervsuddannelsesordfører, Jakob Sølvhøj kalder situationen uholdbar og opfordrer undervisningsminister Ellen Thrane Nørby til at genoverveje optagelseskravet.

Politikerne skal stå fast på karakterkravene, og at vi alle har en forpligtelse til at få folkeskolen til at fungere.

Lars Kunov Direktør i Danske Erhvervsskoler

– Det er desværre helt forudsigeligt, at de nye adgangskrav udelukker mange unge fra at komme i gang med en erhvervsuddannelse. Det har ikke skortet på advarsler fra elevorganisationer og skoler. Jeg er helt enig i, at det er utrolig vigtigt at sikre en høj kvalitet og større anerkendelse af vores erhvervsuddannelser, men det er helt uholdbart at gøre det på bekostning af de mange unge, der nu får endnu sværere ved at gennemføre en ungdomsuddannelse, siger Jakob Sølvhøj.

Har ikke fulgt med

Men direktør Lars Kunov fra Danske Erhvervsskoler opfordrer over for Dagens Byggeri politikerne til at stå fast på karakterkravene.

– Man er ikke gået for vidt ved at stille krav om, at eleverne har bestået dansk og matematik i folkeskolen for at starte på en erhvervsuddannelse og gennemføre den på normeret tid. Har man ikke bestået dansk og matematik til 02, er det oftest, fordi man ikke har fulgt med i folkeskolen. Så skal vi starte helt forfra, og det hverken kan eller skal vi. Folkeskolen må sørge for, at eleverne kan bestå de helt basale krav. Det er ikke store boglige krav, men basale færdigheder, der gør, at man ikke kommer ud som funktionel analfabet. Det vil vi fra erhvervsskolernes side gerne hjælpe med, siger Lars Kunov til Dagens Byggeri.

Praktisk rettet pædagogik

Han peger på, at erhvervsskolerne kan byde ind med mere praktisk rettet pædagogik, som fanger nogle af dem, der ellers dropper fra i 8.-9. klasse:

– Folkeskolen skal have fokus i undervisningen på, at alle skal kunne leve op til minimumskravene. Er der nogle elever, der har problemer med at leve op til kravene, skal folkeskolen tage fat på det. Der har vi tidligere oplevet, at gik det ikke så godt for nogle elever, kunne man bare sende dem ud på erhvervsskolen, for der blev ikke stillet krav. De skulle bare sættes ind i bussen og have besked på, hvor de skulle stå af. Det betød, at erhvervsskolerne har haft et gigantisk frafald af unge. Politikerne skal stå fast på karakterkravene, og at vi alle har en forpligtelse til at få folkeskolen til at fungere, slutter Lars Kunov.

Relateret indhold