Entreprenørprojektering – AB 92 og AB 18

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert. Pressefoto.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert. Pressefoto.

AB 18, som træder i kraft den 1. januar 2019, indeholder nye regler om entreprenørprojektering. Reglerne er nødvendige, da det i praksis er udbredt, at entreprenøren foretager projektering i et større eller mindre omfang, og da dette har affødt en lang række tvister. Voldgiftsrettens kendelse i sagen T:BB 2018.649 er et eksempel herpå.

Sagen

I den ovennævnte voldgiftssag, havde hovedentreprenøren og bygherreren indgået aftale om opbygning af 40 nye taglejligheder på en allerede eksisterende boligblok. Opgaven blev udbudt “i hovedentreprise som systemleverance” og indebar, at der skete en systemleverance med tagkassetter.

Der opstod uenighed mellem parterne om, hvem der var ansvarlig for den efter- og omprojektering, som var nødvendig for, at den valgte løsning med tagkassetter kunne anvendes. AB 92 var aftalt mellem parterne, men heri findes ingen bestemmelser om entreprenørprojektering. Voldgiftsretten havde derfor kun aftalen og udbudsmaterialet at holde sig til. I den konkrete sag skulle voldgiftsretten tage stilling til omfanget af entreprenørens projekteringspligt og navnlig grænsefladeforholdet mellem systemleverancen og den resterende del af byggeriet.

Voldgiftsretten kom frem til, at projekteringspligten i grænsefladerne mellem systemleverancen og den resterende del af byggeriet, påhvilede bygherren.

De nye bestemmelser i AB 18

Udvalget bag AB 18 har uden tvivl været opmærksomme på den lange række af tvister affødt af “entreprenørprojektering”.

Ved at pålægge parterne krav om bl.a. granskning, egenkontrol og behørig orientering af den anden part, er håbet, at antallet af tvister nedbringes i fremtiden. De væsentligste bestemmelser om entreprenørens projektering findes i AB 18 § 17.

Hvis der er indgået en aftale om entreprenørprojektering, skal bygherren først og fremmest udpege en projekteringsleder, som repræsenterer bygherren i forbindelse med arbejdet. Projekteringslederens formål er bl.a. at forbedre kommunikationen mellem parterne. Herudover skal entreprenøren ved projekteringsarbejdet leve op til “god projekteringsskik”, hvilket vil sige, at entreprenørens arbejde skal leve op til de gældende standarder på området. Endvidere indeholder AB 18 – i modsætning til AB 92 – et generelt krav om, at entreprenøren skal foretage kvalitetssikring, herunder eventuelt granskning af sit eget projekt.

Henset til grænsefladerne mellem entreprenørens projekt og den øvrige del af byggeriet, er det bestemt, at entreprenøren skal oplyse bygeherren om projektets forbindelse med grænsefladerne i øvrige dele af projektet. Yderligere pålægges entreprenøren at deltage i tværfaglig granskning af det samlede projekt. Netop denne regulering må anses for tiltrængt, da grænsefladeproblemstillinger som nævnt giver anledning til en del tvister i praksis.

Uanset de nye bestemmelser i AB 18 er det ikke sikkert, at tvisten i ovennævnte afgørelse kunne have været afværget, men risikoen for uenigheder og misforståelser må forventes at blive mindre ved anvendelse af de nye regler i AB 18. Tiden må dog vise, om denne antagelse holder stik.

Relateret indhold