Entreprenørens pligt at gøre opmærksom på projekteringsfejl

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.

Entreprenøren har ansvaret for arbejdets udførelse og materialer, som henhører under entreprenørens arbejder, medmindre andet er aftalt. Entreprenøren er derfor – som udgangspunkt – ikke forpligtet til at undersøge byggeriet og dets projektering ud over, hvad der er nødvendigt for udførelsen af entreprenørens eget arbejde.

I nogle tilfælde er entreprenøren dog forpligtet til at gøre bygherren opmærksom på projekteringsfejl, selvom projekteringen er udført af tredjemand, typisk bygherrens tekniske rådgiver. Dette er tilfældet, hvis projekteringsfejlen er åbenbar eller indlysende.

Om en projekteringsfejl er åbenbar eller indlysende vurderes ud fra en professionel målestok. Er der tale om en klar professionel fejl, som entreprenøren i kraft af sin fagkundskab bør kunne se, er entreprenøren forpligtet til at gøre bygherren opmærksom herpå. Gør entreprenøren ikke bygherren opmærksom på projekteringsfejlen, risikerer entreprenøren at ifalde et medansvar over for bygherren.

Sagen

Voldgiftsretten har ved kendelse TBB 2016.838 behandlet spørgsmålet om entreprenørens pligt til at gøre bygherren opmærksom på projekteringsfejl. Sagen vedrørte en bygherre, som til opførelse af en bygning havde antaget en totalrådgiver og en hovedentreprenør. Hovedentreprenøren havde tillige antaget en række underentreprenører.

Det viste sig, at et opført vinduesparti var utæt. Bygherren anlagde derfor sag mod to underleverandører og totalrådgiveren og påstod, at disse var solidarisk erstatningsansvarlige over for bygherren.

Voldgiftsretten fastslog, at vinduespartiet var mangelfuldt. Spørgsmålet for Voldgiftsretten var herefter, hvor erstatningsansvaret skulle placeres. Voldgiftsretten mente, at projekteringen var årsag til utætheden, idet det ikke fremgik, hvordan den ydre tætning i overgangen mellem facadepartierne skulle udføres.

Voldgiftsretten anførte dog, at der var tale om en relativt kompleks projekteringsdetalje. Projekteringsfejlen var derfor ikke så åbenbar, at underentreprenørerne burde have gjort opmærksom herpå. På baggrund heraf blev underentreprenørerne frifundet, mens totalrådgiveren blev kendt ansvarlig for manglen og skulle erstatte bygherrens udbedringsomkostninger.

Konklusion

Kendelsen er i tråd med retspraksis og viser, at man som entreprenør skal gøre bygherren opmærksom på åbenbare og indlysende projekteringsfejl. Dette viser, at man som entreprenør ikke kan lukke øjnene for projekteringsfejl, som entreprenøren i kraft af sin fagkundskab kan eller burde kunne identificere. Opdager entreprenøren for eksempel, at projekteringen er mangelfuld, bør han derfor straks skriftligt gøre bygherren opmærksom herpå.

Relateret indhold