Energispareindsatsen er på vej ind i nødsporet

Simon O. Rasmussen er underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne.
Simon O. Rasmussen er underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne.

I 10 år har det været muligt at benytte den såkaldte energispareordning til at få tilskud, når man som boligejer eller virksomhed ønsker at energirenovere. Med udgangen af 2020 udløber ordningen, men allerede nu er energiselskaberne begyndt at lukke ned for deres arbejde på området.

Konsekvensen er, at der vil blive realiseret væsentligt færre energibesparelser i 2020, end vi har været vant til. Dette er stærkt problematisk for både erhvervslivet, samfundet og arbejdet med klimaindsatsen.

Vi ser allerede nu, at markedet for energibesparelser er ved at gå i stå. Eksempelvis er de rådgivningsvirksomheder og forsyningsvirksomheder, der hjælper med at formidle tilskud begyndt at reducere de tilskudsbeløb, man kan få per kWh, markant. Ja, faktisk har mange allerede lukket for optag af energibesparelser og flere vil følge med den kommende tid. Det er utilfredsstillende i en tid hvor vi mere end nogensinde har brug for besparelserne til at understøtte vores ambitiøse CO2-målsætning.

Et års dødvande

Stop and go-virkningen ser vi tydeligt i markedet, hvor installatører og andre aktører ikke kan tilbyde kunder de besparelser, ordningen tidligere har indeholdt.

Problemet var det samme, sidst den nuværende energispareaftale skulle forhandles på plads. Dette arbejde tog et år ekstra og betød, at markedet i en periode var uden en energispareaftale.

At besparelsesmålet er nået allerede nu, er naturligvis positivt. Men en opbremsning i energibesparelser modarbejder de mål og ambitioner, den nye klimaaftale og klimapartnerskaberne arbejder hårdt for at bevare og udbygge.

Det er desværre en tendens, vi ser overalt på energisparemarkedet. Der hersker en enorm usikkerhed om, hvad der skal ske, når den nuværende energispareordning stopper ved årets udgang.

Det er ikke nogen hemmelighed, at den eksisterende ordning ikke har fungeret optimalt og har været omgærdet af stor usikkerhed. Men skal vi leve op til regeringens store klimaambitioner, så nytter det altså ikke noget, at man sender energibesparelser i danske hjem ind i krybesporet.

Relateret indhold