Over hele Europa er der en bølge af initiativer i gang, der skal reducere energiforbruget i bygninger, og det er vigtigt at tænke reduktion af energiforbruget ind i den samlede energipolitik, for den mest omkostningseffektive omstilling til fossilfri energiforsyning opnås ved at reducere behovet for energi. Og her spiller bygninger en helt central rolle, da bygninger i Danmark står for knap 40 pct. af det samlede energiforbrug. Der er et kæmpe potentiale for energibesparelser i boliger og andre bygninger herhjemme, og det potentiale er vi nødt til at aktivere. Ifølge Dansk Byggeris energianalyse er 42 pct. af de danske boliger i så dårlig energimæssig forfatning, at de kun har energimærke E eller dårligere. Og kun 10 pct. af boligejerne er klar over, hvor dårlig energimæssig stand, deres bolig er i.
En lavere energiregning ikke den eneste positive gevinst ved at energiforbedre boligen. Huse med gode energimærker sælges både hurtigere og til bedre priser end dem, der halter på energifronten, lige som det ofte er nemmere at få finansieret et hus med lave driftsomkostninger.
Og fra Statens Byggeforskningsinstitut lyder det, at værdien af et hus i gennemsnit hæves med 100.000 kr. pr. energiklasse. Hæves energimærket fx fra E til C, stiger salgsprisen i gennemsnit med 200.000 kr.
I Dansk Byggeri ser vi frem til, at den nye regering med sine aftalepartnere skal i gang med at realisere en ny grøn BoligJobordning, som fra nytår skal afløse den nuværende ordning. Det er vigtigt med politisk forståelse og opbakning, så vi kan få skabt incitamenter, der medvirker til at fremme den grønne omstilling. Danmark skal i 2050 have et energisystem, der er 100 pct. baseret på fossilfrie energikilder. Skal det realiseres, er vi nødt til at agere allerede nu.