Energioptimering og varmegenvinding på hospitaler

Hospitalers behov for køl og varme på samme tid skaber de optimale rammer for energioptimering og varmegenvinding.
Hospitalers behov for køl og varme på samme tid skaber de optimale rammer for energioptimering og varmegenvinding. Foto: Colourbox.
Hospitalers behov for køl og varme på samme tid skaber de optimale rammer for energioptimering og varmegenvinding. Foto: Colourbox.

De danske hospitaler har et samlet elforbrug på 480.000 MWh, hvoraf 24.000 MWh bruges til køling. Varmeforbruget på hospitalerne er på 850.000 MWh, fremgår det af i en artikel fra Hospital; Drift og Arkitektur.

På hospitalerne gøres der brug af forskellige processer til køling. Frikøling, hvor luften udefra benyttes indenfor, kan dække en stor del af behovet i de kolde måneder og om natten. Varmepumper kan dække det kølebehov, som modsvares af aktuelt varmebehov, skriver Johnson Controls Køleteknik.

På hospitalet i Skejby ved Århus har det igennem de sidste fire år vist sig, at en varmepumpe på 500 kW leverer overskudsvarme fra køleanlægget 24/7.

Jonas Lassen Johnson Controls køleteknik

Energioptimering

Hospitalerne har behov for køl på laboratorier og operationsstuer til scannere, røntgen udstyr, affugtning mm. Skal der energioptimeres, er det nødvendigt at have fokus på regulering og styringsstrategi.

Typisk undersøger man, om der bruges for meget køl. Eksempelvis ved for lavt temperatur-sætpunkt på køleenheden i forhold til behovet, eller om der er udstyr, som kører unødvendigt udenfor normal arbejdstid.

Varmegenvinding

Rammerne for varmegenvinding er fordelagtige på hospitalerne, fordi der er brug for køl og varme på samme tid. Dog er konceptet endnu ikke særlig udbredt, men potentialet er ikke til at tage fejl af, pointeres det af Jonas Lassen fra Johnson Controls Køleteknik. Han har beregnet, at et elforbrug til køling på 24.000 MWh svarer til en varmeydelse på 150.000 MWh, der ikke genanvendes i dag.

– På hospitalet i Skejby ved Århus har det igennem de sidste fire år vist sig, at en varmepumpe på 500 kW leverer overskudsvarme fra køleanlægget 24/7, siger Jonas Lassen.

Til varmegenvinding er det centralt at tage forbehold for anlæggets design, som skal svare til opgaven for at dække behovet. Her ses på grænser for temperaturer i fordamperen og kondensatoren.

Ligeledes skal anlæggets bestykning og opbygning til dækning af dellast og fuldlast vægtes i forhold til brugen af frikøling og varmepumper

Relateret indhold