Ny LED-teknologi, der kan mindske støj og give et sundt lys, en solafskærmning, der kan ventilere, opvarme og nedkøle via solenergi samt en softwareløsning, der beregner klimapåvirkningen af bygninger.
De tre spændende projekter er alle nomineret til Energiforum Danmarks Innovationspris – snuppet fra et stærkt felt af indstillede kandidater. Formand for Energiforum Danmark Lars Thygesen er imponeret over de nominerede:
Udvælgelseskomiteen har været på en svær opgave, for vi har fået mange gode og visionære bud
Lars Thygesen, Energiforum Danmark
– Udvælgelseskomiteen har været på en svær opgave, for vi har fået mange gode og visionære bud. De tre nominerede lever alle på fineste vis op til prisens kriterier; de bidrager til at fremme den grønne omstilling gennem en ny ide, et nyt produkt eller koncept, siger han og uddyber:
– Det glæder mig, at de tre nominerede taler ind i to vigtige trends i branchen. Dels indeklimadebatten som fylder mere og mere i bygningsdriften og energioptimeringen, og dels behovet for at bygge med lavere CO2-aftryk og med et mere bæredygtigt kredsløb. Jeg er meget spændt på hvilken af de tre løsninger, der løber med sejren.Det er et skarpt dommerpanel, som vælger vinderen – det består af Julie Kamp Albæk fra DTU, Mads Lyngby Petersen fra EUDP-programmet og Lisbeth Valther fra Next Step Challenge.
Nomineret nummer 1
Fischer Lighting lancerer i samarbejde med den globale og anerkendte arkitekt og innovationsvirksomhed 3XN/GXN en spændende nyhed i form af en multifunktionel bæredygtig lampe ved navn Gaia.
Den er designet til at løse støjproblemer og skabe et unikt lys, der kan følge solens døgnrytme. Samtidig er den udført i et elegant design, der viser, at fremtidens produkter hverken behøver gå på kompromis med designet eller bæredygtigheden. Løsningen gør brug af den nyeste LED-teknologi og viden om lysets påvirkning af mennesker, og den er designet efter cirkulære principper som eksempelvis design for adskillelse.
Nomineret nummer 2
SorptionShade er solafskærmning med en usynlig ekstra funktion, således at den både er solafskærmning og solfanger.
Produktet genererer varme hele året, så længe solen skinner. Og varmen kan bruges til både at opvarme eller køle bygninger.
Ved at benytte nyeste sorption-teknologi fra industrien, omdanner SorptionShade solvarmen til køling, processen kan suppleres af eksempelvis fjernvarme. Køleprocessen som drives af sol- og fjernvarme, er derfor helt fri for kølevæsker og andre klimabelastende elementer.
SorptionShade solafskærmning er produceret af genbrugsaluminium med en levetid på mere end 50 år, og uanset varme- eller kølebehov bidrager produktet til et optimalt indeklima ved hjælp af solenergi.
Nomineret nummer 3
LCAbyg er et gratis beregningsprogram til livscyklusvurderinger, såkaldte LCA’ere, af bygninger. Med værktøjet kan arkitekter og ingeniører beregne klimapåvirkningen og en række andre miljøparametre af bygninger.
Værktøjet indeholder blandt andet et bygningsdelsbibliotek og andre smarte hjælpefunktioner til nemt og hurtig at gennemføre en LCA allerede i skitseprojektet. Det er nemlig ofte de tidskrævende mængdeberegninger, der udgør en barriere for beregninger tidligt i processen, som samtidig har det største potentiale til CO2-reduktioner.
LCAbyg er det fortrukne LCA-værktøj i den danske byggebranche med over 4.400 brugere siden lanceringen i 2015. De nye funktioner forventes at gøre LCA til en standardydelse for endnu flere rådgivere, da omkostningerne for at komme i gang er blevet markant lavere.