Vi kommer til at mangle rigtig mange faglærte om ganske få år. Det er for længst gået op for det meste af Danmark. Derfor gør man nu en masse for at få vendt skuden og uddannet de 30.000 faglærte, vi kommer til at mangle allerede i 2020. Man skal vi være ærlige, er det nok ikke realistisk – så hvad kommer der egentlig til at ske?
Jeg gætter på, at det i høj grad bliver udenlandsk arbejdskraft, der skal udfylde det gabende hul i industrien og i håndværksfagene. Og det er en skam, når vi i forvejen har unge mænd liggende hjemme på sofaen – både for samfundet og de unge selv. For hvis der er noget, der er farligt for en ung mand, så er det at komme hjem på sofaen. Det er samfundets værste fjende.
Flere voksenlærlinge
Vi har i dag 186.000 unge under 30 år, som hverken er under uddannelse eller i arbejde, viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Derfor skal vi gøre mødet med erhvervslivet nemmere. Vi skal have de unge ud og aktiveres i virksomhederne, hvor de kan bevise, at de gerne vil. Men det kræver, at der reelt er en åbning for dem. Jeg tror, at flere virksomheder vil åbne deres døre, hvis man eksempelvis gjorde det lettere at komme i voksenlære.
Her ville man få fat i dén, der ikke lige er gået ud af folkeskolen, men som stadig kan nå at skabe sig en god tilværelse. En voksenlærling, der går ind i produktionen, tjener penge til Danmark fra dag et – selvom han er lønneutral. I dag får man kun et tilskud på 40 kroner i timen. Her kunne samfundet betale 50 procent af hans løn det første år. Det kommer samfundet rigeligt til gavn økonomisk og kan også spare os for alle de sociale problemer, der kommer af lediggang.
Generelt mener jeg, at vi kunne gøre mere for at aktivere dem, vi allerede har, der af den ene eller anden årsag, er gået i stå – før vi bare sender bud efter arbejdskraft i udlandet. Det er den mest ansvarlige og langsigtede løsning for et samfund. Der er mere medmenneskelighed i det og i øvrigt også økonomi.