En myte at der er flaskehalse i byggeriet

Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen. Foto: Ricky John Molloy.
Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen. Foto: Ricky John Molloy.

Regeringen annoncerer i går i pressen, at den vil etablere et uformelt dialogforum i regi af Bygningsstyrelsen, der skal medvirke til at forebygge ubalancer i markedet for meget store byggeprojekter.

Dansk Byggeri støtter naturligvis til enhver tid op om dialog i branchen og deltager derfor også gerne i et dialogforum. Vi deler dog ikke den frygt for flaskehalse, der angiveligt ligger bag initiativet. For det er og bliver en myte, at bygge- og anlægsbranchen står over for kapacitetsproblemer, og at der i en overskuelig fremtid kan blive tale om flaskehalse af betydning.

Under gennemsnit

I mandags kom der byggebeskæftigelsestal fra Danmarks Statistik. De viste en stabil byggebeskæftigelse på 148.500 personer i 2. kvartal 2014.

Dermed ligger branchens aktivitetsomfang fortsat markant lavere end de ca. 160.000 personer, der i snit har været beskæftiget i bygge- og anlægsbranchen de seneste 15 år. Og milevidt fra de næsten 190.000 beskæftigede, der var under boligboblen i 2007.

Dansk Byggeri forventer tilmed faldende bygge- og anlægsbeskæftigelse i 2015 sammenlignet med 2014. Det skyldes primært, at de midlertidige effekter fra stormskaderne klinger af, og fordi BoligJob-ordningen desværre står til at ophøre med udgangen af 2014.

Ensidigt fokus

Når myten om flaskehalse kan få lov at få fodfæste i den offentlige debat, så skyldes det, at der kun fokuseres på et enkelt delmarked, nemlig de store og meget synlige offentlige byggerier, der aktivitetsmæssigt er spredt ud over mange år.

Men den anden side af mønten er jo, at den private byggeaktivitet er historisk lav. Nybyggeriet af boliger er det laveste siden 1920’erne, og erhvervsbyggeriet står nærmest stille. Betragter man de lande, vi normalt sammenligner os med som for eksempel Sverige, Norge, Finland og Holland, så er omfanget af offentlige bygge- og anlægsinvesteringer i Danmark efter finanskrisen i den lave ende, målt som andel af BNP.

Afslutningsvis kan man også tillade sig at spørge, hvem flaskehalsen egentlig peger på? Det er nemlig ikke altid, at de offentlige udbud er tilstrækkeligt gennemarbejdede:

Det kan være en medvirkende årsag til, at offentlige bygherrer fejlagtigt tror, at der er kapacitetsproblemer, hvis der ikke altid er lige stor interesse i at byde på opgaver med udgangspunkt i ufærdigt udbudsmateriale, der stiller flere spørgsmål, end det giver svar.

Relateret indhold