Elendig fundering er årsagen til evakuerings-drama

Nabolejligheden til ombygningen af det tidligere hovedbibliotek i Aarhus havde en fundering, der blot var halvanden meter dyb.
Vestergade 69 er blevet tvunget til at finde et andet sted at sove. Foto: Emil Filtenborg.
Vestergade 69 er blevet tvunget til at finde et andet sted at sove. Foto: Emil Filtenborg.

Onsdag måtte beboerne i Vestergade 69 i centrum af Aarhus evakueres på grund af voksende revner i væggen. Det skyldes, at bygningen på adressen er nabo til det tidligere hovedbibliotek, som aktuelt er under ombygning. På grund af revnerne iværksatte bygherren NorCap Development en undersøgelse, hvor tre geoteknikere og to statikere fra forskellige firmaer har undersøget bygningen, og resultatet frikender entreprenørerne for fejl.

– Etagebygningen er utilstrækkeligt funderet. Det er muligt, at det ved dens opførelse i 1907 havde været anset som tilstrækkeligt, men det er der endda nogle af vores teknikere, der tvivler på, siger Jens Winther, der er direktør hos NorCap Development.

På grund af det alt for smalle fundament er væggen også blevet ustabil. Bygningen har også tidligere været udsat for sætningsskader.

– Aarhus har en ret høj grundvandsstand, og så er der en stor mængde af gytjejord, som er en ret ustabil jordtype. Derfor skal man lave en ret dyb fundering for at komme ned i sandlaget. I dag vil man med en bygning af den højde fundere med pæle og mindst syv meter ned i jorden. Her var bygningen funderet halvanden meter nede med et almindeligt randfundament, siger Jens Winther.

Tog hensyn

Den gamle bygning på Vestergade 69 ligger klos op af ombygningen. I det nye byggeri har man funderet en sekantpælevæg i ti meters dybde. Direktøren afviser, at man i ombygningen ikke har taget hensyn.

– Det er jo ikke sådan, at vi starter med at gå brutalt til værks. Vi er bekendt med, hvordan det er at bygge i Aarhus, og at byen har en vanskelig undergrund. Det er også derfor, vi ikke har lavet en spunsvæg, som giver flere vibrationer end sekantpælevæggen. Men vi har selvfølgelig ikke været klar over, at lige netop den her bygning har været dårligt funderet, siger Jens Winther.

Han påpeger samtidig, at der ikke har været nogen problemer med nabobygningen på den anden side.

De i alt fem eksperter arbejder hele weekenden og formentlig indtil i starten af næste uge, hvor det forventes, at problemet er klarlagt fuldstændigt. Beboerne i Vestergade 69 er i mellemtiden indlogeret på Hotel Scandic på entreprenøren MT Højgaards regning.

– Der er en god chance for, at de kan komme hjem og pakke en kuffert i løbet af weekenden. Det er dog kun, hvis vi er helt sikre på, at der ikke er nogen fare for, at de kan gå derind, siger Jens Winther.

Etagebygningen er utilstrækkeligt funderet.

Relateret indhold