Mens hele verden taler om mere bæredygtigt byggeri, gør man noget ved det i Farum. Her opføres i øjeblikket et nyt bæredygtigt bofælleskab, Stavnsholthave, som tager form af 25 boliger i størrelsen fra 85 til 133 kvadratmeter.
I øjeblikket pågår konstruktionen af boligernes ydervægge i træelementer, mens RF Beton smiler i kulissen. Det er nemlig dem, som i byggeriets første fase har skåret en tredjedel af leveringstiden på byggeriets fundament – og sparet betydelige mængder CO2 i valget af byggemateriale.
Vi skal holde op med at være så konservative i byggebranchen.
Nikolaj Borchers, RF Beton
– Jeg tænkte, det umuligt kunne passe, at jeg kunne skære så meget af vores arbejdstid og materialeforbrug. Men beregningerne holdt stik. Vi skal holde op med at være så konservative i byggebranchen, siger Nikolaj Borchers, der er daglig leder hos RF Beton.
Nøglen til reduktionerne skal findes i valget af EPS L-elementer fra Sundolitt, også kaldet Grøn Standard.
Letter arbejdet
Nikolaj Borchers og hans medarbejdere er også overraskede over en utilsigtet bonus ved at bruge Grøn Standard.
Man har ved at bruge de præfabrikerede og lette elementer også fjernet et utal af tunge og uhåndterlige løft på byggepladsen. En sidegevinst man slet ikke havde jagtet.
Og det bliver kun grønnere – ved valget af L-elementerne har man nemlig også kunnet reducere mængden af stål brugt til armering. Det er PP Nordica, som har leveret fiberarmeringsløsningerne til projektet. Elias Isak, chef for bæredygtighed og kommunikation hos PP Nordica fortæller:
– På baggrund af de tekniske beregninger fra PPCD Ingeniører har vi leveret fiberarmering til stribefundamenterne. Det har resulteret i en markant reduktion af den konventionelle stålarmering til fordel for både arbejdsmiljø, projektomkostninger og miljøet. Det er et privilegie at få mulighed for at bidrage til et byggeri som dette, der i vores optik er fundamentalt for fremtidens bæredygtige byggeri, siger han.