Ejendoms-udvikler dropper beton og bygger i halm

AKF bliver den første professionelle ejendomsudvikler til at bygge med halmelementer - i samarbejde med JDH Byg og materiale-leverandøren Ecococon.
AKF bygger en række bygninger med modulbaserede vægelementer i en trækonstruktion med isolerende halm og pudset ler på indervæggene. Foto: Ecococon.
AKF bygger en række bygninger med modulbaserede vægelementer i en trækonstruktion med isolerende halm og pudset ler på indervæggene. Foto: Ecococon.

Bygningerne skulle have været opført med betonelementer, men det bliver med halm i stedet. Ejendoms- og investeringsselskabet AKF er angiveligt den første professionelle udvikler, der vælger at bygge i halm, og det sker i samarbejde med tømrer- og entreprenørvirksomheden JDH Byg og materiale-leverandøren Ecococon.

Konkret opføres et fællesvaskeri, et fælles gæsteværelse, et viceværtkontor og et cykelværksted.

Og ved at ændre vægkonstruktionen til halmelementer reduceres CO2-aftrykket på vægopbygningen med 4,7 ton CO2, hvilket svarer til en reduktion på ca. 65%, lyder bæredygtighedsregnskabet.

– Vi går med dette projekt tilbage til rødderne og genopfinder en gammel måde at bygge med biobaserede og fornybare materialer på, siger Christian Gjessing Bruun, ESG- og bæredygtighedschef i AKF.

– Væggene kommer til at bestå af en modulbaseret trækonstruktion, som er isoleret med halm og med en indvendig overflade af ler. Det er altså ikke raketvidenskab – det er løsninger, vi i princippet kender fra de gode gamle dage, men som vi mangler at få sat nutidige standarder for.

Halmen er et restprodukt fra landbruget, og det er også er med til at sikre en højere boligkvalitet, forklarer Christian Gjessing Bruun, fordi bygningerne bliver åndbare med et godt indeklima.

– Vi kommer også til at lave gulve af bakteriegroet beton, og vi undersøger muligheden for at genbruge loftspær til tagkonstruktionerne. Vi håber, at vi – med vores gode samarbejdspartnere – kan få skubbet til standarderne og den grønne omstilling af byggeriet, siger han.

Ecococon er et prisbelønnet byggesystem med vægmoduler, som forsøger at gøre en bæredygtig forskel i den danske byggebranche.

– Ecococon Danmarks mission er at gøre den danske byggesektor til en del af klimaløsningen. At være på hold med en udvikler der har horisont og vilje til at gå i samme retning, det er værd at kippe med hatten for, Lars Keller fra Ecococon.

Han fortæller, at Ecococon takket være en lang række fuldskala brandtest, er blevet brugt på nu +30.000m2 byggeri rundt om i Europa.

– Men i Danmark har man nogle usædvanlige dokumentationskrav ift brand, der gælder, når man benytter biogene byggematerialer, og det trækker processen i langdrag, siger han.

– Vi har fremskyndet og tilpasset arbejdet med at eftervise de særlige danske krav for at kunne bidrage til AKFs byggeri. I en proces som denne, hvor vi arbejder på at udrulle mere bæredygtige byggeteknikker i det professionelle boligbyggeri i Danmark, er det nødvendigt at alle parter er agile og tålmodige, påpeger han.

Relateret indhold