Efter kontrol: Fejl i dokumentation for 10 ud af 18 klinker

Sikkerhedsstyrelsens kontrol af 18 forskellige klinker, produceret primært i Tyrkiet, Italien og Spanien, viser fejl i bl.a. mærkning og dokumentation hos størstedelen. Tre produkter er fjernet fra det danske marked.
Er klinken egnet til væggen eller gulvet? Hvem har produceret den? Er den CE-mærket? 10 ud af 18 testede klinker manglede helt elementær mærkning, vejledning og dokumentation. Foto: Getty Images
Er klinken egnet til væggen eller gulvet? Hvem har produceret den? Er den CE-mærket? 10 ud af 18 testede klinker manglede helt elementær mærkning, vejledning og dokumentation. Foto: Getty Images

Sikkerhedsstyrelsen tjekker løbende mange af de produkter vi køber og bruger, så vi forbrugere ikke får farlige ting mellem hænderne. Styrelsen tjekker også byggematerialer og installationer og har i år bl.a. tjekket sådan noget som dansk byggestål, arbejdslamper, personlifte samt elinstallationerne på ikke færre end 813 byggepladser.

Nu er turen så kommet til klinker, for en klinke er ikke bare en klinke, viser det sig efter kontrol af de i alt 18 produkter, som Sikkerhedsstyrelsen har haft fingrene i i løbet af 2022. Der blev undersøgt mærkning, dokumentation og brugsvejledninger for ti produkter fra webbutikker og otte produkter fra fysiske butikker.

Kontrollen viste, at der var problemer både med mærkning, brugsvejledning og dokumentation. Hele 10 af de 18 produkter fejlede på et eller flere af disse områder.

– Tre af klinkerne var ikke mærket med ydeevne, eksempelvis slidstyrke eller brandegenskaber, eller der var fejl i deklarationen af ydeevnen. Dermed har dem, der køber klinkerne ikke nogen chance for at vide, om produktet er ok til det, de vil bruge det til, siger produktchef Kirstine Gottlieb fra Sikkerhedsstyrelsen.

For de produkter, hvor der ikke var korrekte oplysninger om ydeevne, krævede Sikkerhedsstyrelsen, at dokumentationen og mærkningen blev bragt i orden. I tre tilfælde reagerede forhandlerne ikke på Sikkerhedsstyrelsens krav, og derfor er de blevet pålagt at stoppe salget af klinkerne.

Skal leve op til danske krav

Derudover var der en række produkter, hvor CE-mærkningen manglede eller var ufuldstændig, for eksempel fordi fabrikantens navn og adresse manglede. Der var også nogle produkter, der ikke havde dansk brugsvejledning.

Også i de tilfælde krævede Sikkerhedsstyrelsen, at forholdene blev bragt i orden, for at klinkerne kunne sælges lovligt. Her har nogle af forhandlerne sørget for den nødvendige mærkning og dokumentation, mens andre frivilligt har valgt at stoppe salget af klinker, hvor dokumentation eller mærkning var mangelfuld.

– En stor del af de klinker, vi har kontrolleret, er produceret i Tyrkiet, Italien og Spanien, men forhandles af danske forhandlere. De skal leve op til EU’s regler om produktsikkerhed, men de skal også leve op til særlige danske krav, blandt andet at der skal være en brugsvejledning på dansk. Hvis der ikke er en brugsvejledning på et sprog, som forbrugerne forstår, kan det være svært at montere klinkerne korrekt på gulvet eller væggen. Og de har heller ikke information om, hvordan klinkerne skal behandles korrekt, når de er taget i brug, siger Kirstine Gottlieb.

Af de 18 produkter, der er blevet kontrolleret i 2022, var kun 8 produkter helt i orden. For 1 produkt blev forhandleren vejledt om ændringer. 6 produkter blev bragt i orden ved at forhandleren rettede op på mangler, mens forhandlere af 3 produkter fik krav om at stoppe salget.

Relateret indhold