Almene boligorganisationer har meget svært ved at holde de samlede byggeomkostninger under det lovbestemte maksimumsbeløb for alment byggeri.
Det skyldes fremgang i byggeaktiviteten og meget høje energipriser, der har ført til kraftige stigninger i priserne på byggematerialer.
For at lægge en dæmper på kapacitetspresset i bygge- og anlægssektoren er almene renoveringsprojekter udskudt, og almene boligorganisationer har fået mulighed for udskyde projektering og udbud af nybyggerier til et senere tidspunkt, hvor kapacitetspresset i bygge- og anlægssektoren aftager.
Dog er der en række almene byggeprojekter, som har ligget klar til at blive opført siden årsskiftet, men som ikke har kunnet holdes inden for maksimumsbeløbet. For at få disse byggerier i gang åbnes nu mulighed for, at kommunalbestyrelsen kan godkende en anskaffelsessum, som er op til 20 % højere end maksimumsbeløbet. Desuden forhøjes maksimumsbeløbet ekstraordinært med 5,5 % for at tage højde for prisudviklingen siden årsskiftet.
Der skal flere almene boliger i byerne
– Regeringen har en klar ambition om at skabe mere blandede byer med flere almene boliger. Derfor har vi i en tid med stigende byggepriser fundet det nødvendigt at fravige maksimumsbeløbet på en måde, som er afbalanceret i forhold til presset på bygge- og anlægsbranchen, siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen.
Både SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten glæder sig over, at der nu er fundet en løsning for de 1.400 boliger, så de kan blive bygget. Sidstnævnte vil endda gå videre:
– Vi vil meget gerne sikre flere almene boliger og vil gerne drøfte med boligministeren muligheder for at hæve maksimumsbeløbet for flere boliger og andre økonomiske løsninger for at sikre udbygningen med almene boliger, siger Søren Egge Rasmussen, boligordfører, Enhedslisten.